Proslavljena slava hrama u Ugljeviku

Proslavljena slava hrama u Ugljeviku

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u ugljevičkom hramu u izgradnji, posvećenom čudotvorcima i iscjeliteljima Svetim mučenicima Kozmi i Damjanu.

“Sveti Kozma i Damjan su bili ljekari, a Bog im je dao dar čudotvoraca, pa su iscjeljivali ljude koji su bili u mukama i bolesti”, rekao je vladika u besjedi i dodao da se u Boga treba uzdati i u vrijeme pošasti virusa korona.

U ovom hramu će do 27. jula biti izložena čestica časnog krsta na kojem je Isus Hristos razapet i čestica moštiju Svete Ane, majke Presvete Bogorodice, koje su donesene iz Manastira Poganovo u Srbiji.

Protojerej-stavrofor Duško Tanacković, starješina ugljevičkog hrama, pozvao je vjernike i ljude dobre volje, posebno bolesne, da dođu na poklonjenje i cjelivanje moštiju za njihovo zdravlje.

“Nad ovim moštima su se ogromna čuda dešavala i dešavaće se”, poručio je Tanacković.

Hramovnoj slavi je, osim velikog broja vjernika, prisustvovao i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji je čestitao slavu parohijanima i svima koji proslavljaju Svete Kozmu i Damjana.

“U proteklom periodu opština Ugljevik pomagala je izgradnju hrama, a činiće to i dalje, sve dok ne bude u potpunosti sagrađen, kao mjesto naše duhovnosti i ljubavi prema vjeri pravoslavnoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je srpski narod vijekovima sačuvala”, rekao je Perić novinarima.

ISTOK

CATEGORIES
Share This

COMMENTS