Priznanje hrabrim vatrogascima i policajcima iz Bratunca (FOTO)

Priznanje hrabrim vatrogascima i policajcima iz Bratunca (FOTO)

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić danas je priredio prijem na kojem je zahvalio svim učesnicima u gašenju požara i spasavanju stanara vatrom zahvaćenih stanova u novogodišnjoj noći, te im uručio zahvalnice i skromne poklone.

Rankić je istakao da raduje to što su vatrogasci, pripadnici Žandarmerije Republike Srpske i komšije iz zgrade u kojoj je u novogodišnjoj noći izbio požar pokazali humanost, solidarnost i izuzetnu hrabrost.

– Čestitam spasiocima i svi posebno trebamo da budemo ponosni na te ljude koji su svoj život izložili opasnosti da bi spasili i ukazali pomoć drugim, uskočivši u vatru i dim da bi došli do ugroženih i pokušali im pomoći. Posebno raduje činjenica da se radi o mladim ljudima, pripadnicima Teritorijalne vatrogasne jedinice iz Bratunca i Žandarmerije Republike Srpske iz Zvornika, te medicinskom osoblju Doma zdravlja i komšijama koje su odmah reagovale i pritekle u pomoć ugroženima – rekao je Rankić.

On je izrazio saučešće porodicama nastradalih Žarka Čučića i Save Spasojevića, koje je dim ugušio, te poželio brz oporavak za sedmoro povrijeđenih u požaru, od kojih je petoro na liječenju u Bolnici Zvornik.

– Ovo je mali znak pažnje i zahvalnosti ljudima i službama koje su pravovremeno reagovale i uključile se u gašenje požara i spasavanje ugroženih, a dvojica vatrogasaca i dva žandarma koji su prvi uskočili u vatru zaslužuju posebna priznanja. Oni su pokazali izuzetnu hrabrost, spremnost, obučenost i odgovornost prema profesiji, građanima i Republici Srpskoj, čije uniforme i obilježja sa ponosom nose – istakao je Rankić.

On je zahvalnice dodijelio i ustanovama i institucijama čiji su pripadnici učestvovali u gašenju poažara i spasavanju ugroženih, a za sve učesnike spasilačke akcije priređen je zajednički ručak.

Rankić je napomenuo da opštinske stručne službe rade na procjeni štete i izradi predračuna za sanaciju i obećao da će opština pomoći da se uz podršku lokalnih firmi što prije sanira požarište i renoviraju uništeni stanovi.

Pripadnik Žandarmerije Policijske uprave Zvornik Igor Lončarević jedan je od prvih koji se uključio u akciju gašenja požara i spasavanja stanara zgrade u kojoj je dva sata nakon ponoći u novogodišnjoj noći izbio požar u bratunačkoj Ulici 17. aprila.

– Bili smo u noćnoj patroli i vidjeli smo vatrogasno vozilo da je krenulo na intervenciju. Krenuli smo za njim da pomognemo ukoliko se za tim ukaže potreb – ispričao je Lončarević.

On je dodao da su brzo došli smo na lice mjesta, gdje su stanovi gorjeli, a od dima i plamena nije se moglo ući u stubište.

– Odmah smo krenuli u akciju, razbijali stakla i protipožarnim aparatima suzbijali vatru. Kasnije smo ušli i iznosili povrijeđene. Za petnaestak minuta iznijeli smo desetak osoba među kojima je bilo i djece. Dim je gušio, vatra prijetila, bilo je kritično, ali brzo je stigla pomoć komšija, naših kolega iz Žandarmerije i vatrogasaca i požar je lokalizovan. Nažalost, dvojica muškaraca iz zgrade su smrtno stradala – naveo je Lončarević.

Komšija iz zgrade zahvaćene požarom Aleksandar Stević učestvovao je u gašenju i evakuaciji, odnosno iznošenju dvoje djece i njihovih roditelja koji su bili u besvjesnom stanju u stanu na koji se požar proširio.

– Bila je to burna i tragična noć, ali spasili smo porodicu Cvjetinović i to je satisfakcija za naš rizik – rekao je Stević.

U požaru u novogodišnjoj noći u Bratuncu izgorjelo je desetak stanova, dvije osobe su smrtno stradale, a sedmoro je povrijeđeno, od kojih je petoro na hospitalizaciji u Bolnici Zvornik.

Zahvaljujući brzoj i hrabroj intervenciji bratunačkih vatrogasaca, pripadnika Žandarmerije i komšija izbjegnuta je veća tragedija i spriječeno da se požar proširi na cijelu zgradu koja ima više desetina stanova.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This