„Otvorićemo mi Autobusku stanicu na zakonit način, ne nasjedajte na provokacije“ 

„Otvorićemo mi Autobusku stanicu na zakonit način, ne nasjedajte na provokacije“ 

Otvorićemo mi Autobusku stanicu, uspostavićemo mi i gradski prevoz, uvešćemo mi i besplatne i beneficirane karte za našu djecu, studente, borce i penzionere samo trebate biti strpljivi i ne nasjedati na jeftine provokacije“, poručio je Petrović.

Pokojni gradonačelnik Mićo Mićić sagradio, a aktuelni gradonačelnik ’’nesposobni’’ Petrović nije u stanju ni da je otvori. Ovo je čuvena rečenica ’’bijeljinske svite’’ i njihovih botova, jedan od glavnih ’’argumenata’’ za ’’nesposobnost’’ Gradske uprave! Hajmo samo da prođemo kroz par činjenica koje će na otkriti misteriju zašto autobuska stanica još uvijek nije otvorena!

Ovo je na  fejsbuku objavio gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, koji je dao o objašnjenje:

„Prva i osnovna stavka – u trenutku mog stupanja na dužnost Gradonačelnika autobuska stanica nije bila završena kako svi misle, već je izvođač radova uputio zahtjev za produžetak roka za završetak radova. Na taj zahtjev je pozitivno odgovoreno od strane Gradske uprave 18. marta 2021. godine i produžen je rok završetka radova na autobuskoj stanici za period do 26. jula 2021. godine!

Najveći problem oko autobuske stanice je nastao jer je izvođač radova prekršio obaveze u vezi sa mašinskim instalacijama na sistemu za grijanje i hlađenje stanice. Odnosno, izvođač radova je bez prethodne saglasnosti investitora, a to je Grad,  krenuo u izmjenu glavnog projekta mašinskih instalacija suprotno odredbama potpisanog ugovora.

U prevodu, izvođač radova je započeo izgradnju sistema grijanja ’’voda-voda’’ bušenjem bunara za distribuciju vode, a prema ugovoru je predviđena ugradnja toplotne pumpe ’’vazduh-voda’’.

Da je neko iz redova „bijeljinske svite“ gradonačelnik, kaže Petrović, ovo bi vjerovatno bilo bez problema riješeno, zna se i kako!

„Pitam vas sada, da li sam mogao da zagladim bradu, zažmurim na jedno oko, nađem neki lijep kompromis, meni lijepo, izvođaču lijepo, narod ne zna šta u ugovoru piše, koga pa briga za narod,  “podignem sve četiri uvis” i lijepo otvorim stanicu. Da li sam mogao tako, šta mislite?“ pita gradonačelnik Bijejine i dodaje da je ogao i on to uraditi, ali nije, jer radi po zakonu i u interesu građana i Grada.

Dalje navodi da je on aktivirao bankarsku garanciju za neuredno izvršenje ugovora i u gradsku kasu se sliva ni manje, ni više nego 320.323,65 konvertibilnih maraka.

„Koliko često se aktiviraju bankarske garancije u našoj zemlji? Znate li da nikada nijedan grad, nijedan gradonačelnik u Republici Srpskoj nije aktivirao bankarsku garanciju, a da je bila u ovom iznosu“, naveo je Petrović, navodeći da je i to jedan od razloga zbog čega smeta skupštinskoj većini, okupljenoj oko SNSD-a.

„S obzirom na to da mašinske instalacije nisu završene naravno da autobuska stanica ne može još biti otvorena, raspisali smo novu javnu nabavku za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju mašinskih instalacija grijanja i hlađenja objekata nove autobuske stanice. Javna nabavka je pri kraju, izabran je najpovoljniji ponudjač  DOO ’’Eneco-Ekološki sistemi’’ Bijeljina. Žalbeni rok na ovu odluku ističe sada u ponedjeljak, 06.03.2023. godine pa ćemo vidjeti da li će se epopeja završetka radova na autobuskoj stanici završiti uskoro“, objasnio je Petrović.

Dalje navodi da nakon završteka radova na autobuskoj stanici predstoji dobijanje upotrebne dozvole.

„Sve ovo kada se završi, ništa nam ne znači dok ne bude urađena Studija javnog prevoza u okviru koje mora biti i implementacija nove autobuske stanice u sistem javnog i prigradskog prevoza“, konstatuje on i dodaje da je za studiju javnog prevoza raspisana javna nabavka u januaru 2022. godine, sve do danas ta javna nabavka nije realizovana.

„Znate li zašto? Zato što je ova javna nabavka konstantno opstruisana u vidu žalbi potencijalnih ponuđača kroz četiri ponavljanja žalbe identičnog teksta gdje se smenjuju ponuđači koji čak ni ne uplate žalbenu taksu. Zakon o javnim nabavkama u Republici Srpskoj je skandalozan, nešto po čemu smo poznati i eto između ostalog je dobar izvor svih mogućih malverzacija i opstrukcija“.

Ovom ostrukcijom, naglašava, ne opstruiše se Ljubiša Petrović već djeca, studenti, zaposleni, penzioneri i borci, našeg grada!

„Korak koji smo preduzeli jeste sada realizacija ove javne nabavke u saradnji sa međunarodnom organizacijom UNDP. Sam objekat Autobuske stanice očekujem da kompletno bude završen do maja ove godine ako ne bude novih opstrukcija, a sama Studija saobraćaja u najboljem slučaju biće završena do kraja tekuće 2023. godine. Sa završetkom radova na autobuskoj stanici i izradom Studije saobraćaja stiču se svi uslovi za uvođenje javnog gradskog i prigradskog prevoza“, objasnio je gradonačelnik Bijeljine.

Nadam se, kaže on, da vam je sada malo jasnija problematika i da ste svjesni da autobuska stanica nije još uvijek otvorena ne zbog moje nesposobnosti već zbog poštenja i poštovanja zakona!

„Gradski budžet sam svojim poštenjem napunio sa dodatnih 320.323, 60 KM, o tome se ne priča, nije popularno, lakše je reći – nesposoban je, sklonimo ga! Jesam li mogao drugačije? Jesam li ovime sačuvao obraz i gradski budžet? Pitanja su za vas, a vi mislite o ovome!
Otvorićemo mi Autobusku stanicu, uspostavićemo mi i gradski prevoz, uvešćemo mi i besplatne i beneficirane karte za našu djecu, studente, borce i penzionere samo trebate biti strpljivi i ne nasjedati na jeftine provokacije“, poručio je Petrović.

(BN) Foto: BN/Arhiva

CATEGORIES
Share This