Otkrivena spomen obilježja za stradale mještane Korteša u proteklim ratovima

Otkrivena spomen obilježja za stradale mještane Korteša u proteklim ratovima

U selu Koretaši, opština Lopare, otkriven je spomenik poginulim mještanima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu i spomen ploča postradalim u Drugom svjetskom ratu.

Predstavnik građevinskog odbora Milutin Tešanović je istakao da je splet okolnosti doveo do toga da se vremenski poklopi otkrivanje spomenika i spomen-ploče za žrtve u proteklim ratovima iz ove mjesne zajednice.
On je naveo da je prilikom izrade Monografije Koretaša došao do niza saznanja o stradanju mještana u Drugom svjetskom ratu, te da je to dovelo do prikupljanja činjenica o zločinima ustaša koje ljudski um teško može da zamisli.


„Iz tih saznanja je pokrenutu akcija za postavljanje spomen ploče i mi smo skupili sredstva za njenu izradu“, rekao je Tešanović.

Predsjednik opštinske boračke organizacije Lopare Risto Radić je rekao da se otkrivanjem spomenika u Koretašima zaokružuje izgradnja spomenika u svim mjesnim zajednicama opštine Lopare.

„Jedna od osnovnih obaveza boračke organizacije je njegovanje tradicija i gajenje uspomene na poginule saborce i mi ćemo nastaviti tu aktivnost“, saopštio je Radić.


„Ova spomen obilježja trebaju da opominju naš narod na užase rata i da kao društvo razmišljamo o tome i o onima koji su stvorili Republiku Srpsku, a žrtve su zalog njenog postojanja“, rekao je načelnik opštine Lopare Rado Savić.


Cvijeće i vijence na spomen obilježja su položili članovi porodica žrtava, mještani, saborci, predstavnici regionalnih boračkih udruženja, opštinske boračke organizacije Lopare, opštine Lopare i pojedinci.

 

(Opština Lopare)

CATEGORIES
Share This