Opštinski odbor BO Brod gradi Spomen sobu srbima stradalim u Drgom svjetskom ratu

Opštinski odbor BO Brod gradi Spomen sobu srbima stradalim u Drgom svjetskom ratu

Ideju o preuređenju hola stare osnovne škole u spomen sobu posvećenu žrtvama Drugog svjetskog rada predložio je episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk prilikom posjete Boračkoj organizaciji 2016. godine.

Boračka organizacija je zadužila komisiju za njegovanje slobodarskih tradicija i istorije i dokumentacije pri Skupštini Boračke organizacije da ideju pretvori u djelo. Od tada do danas ova komisija radila je na prikupljanju podataka, imena i broja stradalih žrtava ustaškog terora u Drugom svjetskom ratu, sa područja naše opštine.

Za osnov o stradanju Srba sa područja naše opštine poslužila im je istoimena knjiga autora Mihajla Pantića, ali i drugi dostupni dokumenti iz tog vremena.

U martu 2021. godine kada su stvoreni finansijski uslovi, počelo se sa radovima na uređenju hola. Po riječima Radoslava Kokića, predsjednika Skupštine Boračke organizacije, preostaje još da se uradi idejno rješenje same spomen sobe.

-S obzirom da se u staroj osnovnoj školi već nalazi spomen soba posvećena poginulim borcima posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata, prostor ovog hola koji je povezan sa spomen sobom bio je najlogičnije rješenje-, rekao je Kokić.

Najveći dio posla oko prikupljanja podataka o stradalim Srbima u Drugom svjetskom ratu sa područja naše opštine

Najveći dio posla oko prikupljanja podataka o stradalim Srbima u Drugom svjetskom ratu sa područja naše opštine je završen. No, iz Boračke organizacije apeluju na građane koji posjeduju dokumentaciju ili imaju saznanja o stradanju naših sugrađana u tom periodu da se obrate u kancelariju Boračke organizacije na telefon 053/ 610 – 628 ili dođu lično, kako bi uz njihovu pomoć uspješno završili ovaj višegodišnji poduhvat kojim se mali broj opština može pohvaliti.

V.G.

CATEGORIES
Share This