Odata počast borcima poginulim tokom prvog napada na Ilidžu

Odata počast borcima poginulim tokom prvog napada na Ilidžu

Povodom manifetacije „Dani odbrane Ilidže“ i obilježavanja prvog napada na Ilidžu 22. aprila 1992. godine, juče je u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog održan pomen svim poginulim i umrlim borcima VRS sa Ilidže.

Predsjednik Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac podsjetio je na, kako kaže, mučki, najžešći napad na srpski narod Ilidže.

– Ilidžu, Nedžariće, Kasindolsku ulicu, Doglade, Pejton, Lužane i cijelo područje prema Hadžićima su 22. aprila junački odbranili mještani, a ne dobrovoljci, kao što federalni mediji i čaršijska politika pokušavaju da prikažu. Nijedan ratni zločin nije počinjen sa naše strane. Muslimanske jedinice su se uvukle u Ilidžu i mučki iz stanova po Lužanima, Pejtonu i svim dijelovima pucale sa leđa snajperima i ubijali naše ljude – naveo je Šehovac.

Šehovac je rekao da bi Centralni spomenik Istorijsko-kulturnog kompleksa „Veljine“ trebalo da bude završen i otvoren do Vidovdana ove godine.

– Mi, Ilidžanci, smo svojim sredstvima i srdstvima Vlade Srbije napravili ovaj spomenik. U njemu su ispisana imena svih 2.680 poginulih boraca sa ratišta sarajevske regije – naveo je on.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Dragan Lalović, vojnik Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske, ističe da je Ilidža pretrpjela mnoge napade, ali da su je borci, časno i pošteno, uspjeli odbraniti, kao i da su je, nažalost, Dejtonskim sporazumom izgubili.

Lalović 22. april 1992. godine opisuje kao veoma tužan dan, jer je, pored mnogih dogovora o nenapadanju Ilidže, Butmira i Sarajeva, Ilidža napadnuta sa strane Stupa.

– Narod nije znao šta se događa. To je bilo u ranim jutarnjim časovima, civili su ustali da brane svoju nejač – prisjetio se Lalović.

Dodaje da je taj dan osam vojnika stradalo, časno obavljajući svoju dužnost, kada im se pokvario transporter na putu prema Lukavici.

– Odvedeni su i ubijeni su pred mnogobrojnim svjedocima u parku u Sarajevu. Ali kao da nikad nisu postojali, do dana dašnjeg, mislim da su pronađena samo tijela dva stradala vojnika – objasnio je on.

Kako kaže, događaje od tog dana je snimalo hiljade kamera, između ostalih sve svjetske medijske kuće, ali da se kontekst izmijenio i u svijet je otišla slika o napadu na Muslimane.

 Tri laži ponovljene postanu istina – prokomentarisao je on.

Slavica Govedarica, rođena Tešanović, dijete je poginulog borca Nikole, koji je život za Republiku Srpsku položio 1. decembra.

– Nismo bili ni svjesni šta se dešava, sve se sklanjalo od djece, kao što se, u suštini, i danas sklanjaju stvari koje nisu prikladne za dječije umove. Ali nisam mogla da ne primijetim dešavanja u kući. Kao i 1. decembar, i 22. april je ostao duboko urezan u moje sjećanje – rekla je ona.

Govedarica navodi da je Odbrambeno-otadžbinski rat ostavio nemjerljive posljedice, ne samo na nju, nego i mnoge druge majke, braću, sestre i djecu, kao i da je važno održati, ali i prenijeti na mlađe generacije kulturu sjećanja.

Darko Berjan, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, takođe je dijete poginulog borca, ali iako je njegov otac poginuo na drugom mjestu, bio je na današnjem obilježavanju ističući da su svi borci zaslužili da im se iskaže zahvalnost.

– Danas smo došli da odamo počast našim najmilijima, našoj rodbini, prijateljima, komšijama, svim onima koji su branili Ilidžu u ratu i za nju dali živote. Oni su nam omogućili da danas slobodno živimo, učimo svoj jezik, svoje pismo i svoju istoriju – rekao je Berjan.

Ističe da se, kao petogodišnjak, ne sjeća puno prvog napada na Ilidžu, ali iz predanja svoje majke i bližih, njeguje sjećanje na taj dan.

Svake godine, Boračka organizacija Ilidžanski borac obilježava 22. april kao dan sjećanja na prvi napad na ovu sarajevsku opštinu, 22. aprila 1992. godine, te 14. maj kad dan sjećanja na drugi napad.

(Katera)

CATEGORIES
Share This