OC “Jahorina” raskinuo ugovor o besplatnom skijanju djece iz Pala

OC “Jahorina” raskinuo ugovor o besplatnom skijanju djece iz Pala

Sporazum o besplatnom skijanju djece iz opštine Pale juče je raskinula uprava Olimpijskog centra “Jahorina”, a kao obrazloženje za ovaj potez iz OC “Jahorina” za portal Katera su rekli da se izvinjavaju građanima koji su oštećeni ovom odlukom, ali da se za to moraju obratiti Opštini Pale, čije su akcije, kako su iz OC naveli, prouzrokovale ovakvu odluku.

– Juče je održana sjednica Skupštine opštine Pale. Na istoj su izrečene brojne uvrede i neistine na račun rukovodstva Olimpijskog centra “Jahorina”. Na brojnim sastancima sa Upravom i Nadzornim odborom, sa kojih postoje zapisnici, načelnik opštine Pale Boško Jugović je potvrdio, preuzeo na sebe i čvsto garantovao da će po svim zahtjevima za potrebe realizacije gondole Pale-Jahorina i sportske hale na Jahorini, odnosno investicijama koje podižu isključivo opštinu Pale postupati i riješiti. Olimpijski centar “Jahorina” nije ništa sam planirao i djelovao, već sve u dogovoru sa opštinama Pale i Trnovo – navode iz OC “Jahorina” za naš portal.

Ističu da svaki građanin ovih opština osjeća dobrobit od OC “Jahorina”, te da je dolaskom novog nadzornog odbora i uprave uvedeno besplatno skijanje za djecu grada Istočno Sarajevo, po prvi put, iako se na Jahorini skija desetinama godina.

– Olimpijski centar Jahorina je svijetla tačka Republike Srpske i pozitivan primjer vrijednog rada i discipline. Olimpijski centar Jahorina je prvo javno preduzeće koje je uplatilo novac u kompezacioni fond. Predsjednik Nadzornog odbora se na početku odrekao naknade u korist porodice Vuković sa Pala. Cijeli Nadzorni odbor, direktor i uprava su se prošle godine odrekli naknada u korist kompezacionog fonda, snosili smo troškove mamografskih pregleda koji su bili besplatni za sve žene naše regije u Bolnici “Srbija”. Uložili smo ogromne napore kako bi na Jahorinu doveli najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića, kome je načelnik opštine javno poklonio plac 1. decembra 2019. godine, a još uvijek nije riješen prenos. Dokazali se kao društveno odgovoran i pouzdan partner – naveli su iz OC “Jahorina”.

Iz OC “Jahorina” navode da samo ove zime, kada su otežane okolnosti i kada njihovi zaposleni ulažu maksimalne napore kako bi se sezona odvijala u najbezbjednijim mogućim uslovima, na Jahorini je skijalo više od 170 000 skijaša.

– Ukoliko računamo da je svaki od skijaša potrošio najmanje 1.000 KM kroz svoj boravak na Jahorini to je 170.000.000 KM koje su se slile na Pale od 29.11. od kada traje sezona. Ukoliko na taj iznos dodamo i uvećanje od 30% za sve neskijše koji su takođe, zahvaljujući dobroj ponudi Olimpijskog centra “Jahorina”, boravili na planini dobijamo iznos od 270.000.000 KM koji su se, opet kažemo slili u Opštinu Pale. I opet ne valjamo i dobijamo negativne komentare i nekorektne postupke – dodaju iz OC “Jahorina”.

Ovim povodom oglasila se i Opština Pale, gdje su u saopštenju dostavljenom medijima naveli da je uprava OC “Jahorina” juče “jednostrano raskinula ugovor o besplatnom korištenju skijališta, te na taj način onemogućila sprovođenje aranžmana kojim je djeci, učenicima osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Pale uskraćena mogućnost da bez naknade koriste skijaške staze na planini”.

– S obzirom na to da uz pismeno obavještenje o raskidu ovog ugovora opštini Pale nije dostavljeno i obrazloženje o razlozima za ovakav jednostrani potez OC „Jahorina“, koje je izostalo čak i nakon zvaničnog zahtjeva načelnika Boška Jugovića, u Opštinskoj upravi smatraju da je novonastala situacija, najblaže rečeno, neprimjeren i nepromišljen čin menadžmenta OC „Jahorina“, tim više jer od početka ugovornog aranžmana nije bilo ni najmanjih primjedbi na ponašanje naše djece i njihovih pratilaca prilikom skijanja na planini. Imajući u vidu činjenicu da je juče održana tematska sjednica Skupštine opštine Pale o Jahorini, koja je, između ostalog, imala za cilj i jačanje zdravog partnerskog odnosa opštine i OC „Jahorina“, čiju ulogu u razvoju planine izuzetno cijenimo, uz obostrano poštovanje i uvažavanje zakonskih nadležnosti i interesa, a da joj i pored zvaničnog poziva nije prisustvovao nijedan predstavnik menadžmenta ovog akcionarskog društva, koji se umjesto pristojnog institucionalnog razgovora odlučio za dopis, kojim se paljanskoj djeci uskraćuje mogućnost besplatnog skijanja, ne možemo se oteti utisku da je posrijedi neutemeljena osvetnička reakcija, za koju nije postojao ni najmanji povod ili razlog – navode iz Opštinske uprave Pale.

U saopštenju se dodaje da je upravo tematska sjednica SO Pale bila prava prilika da se na bazi “jasnih argumenata iznađu najbolja rješenja za dalji razvoj Jahorine kao vrhunske turističke destinacije, na šta je opština Pale bila i uvijek jeste spremna, ali da to menadžment OC „Jahorina“ očito nije shvatio”.

U saopštenju iz Opštinske uprave Pale se navodi da opština Pale izuzetno poštuje i uvažava činjenicu da je Vlada Republike Srpske, kao najiskreniji partner lokalne zajednice i glavni nosilac njenog razvoja, izdvojila velika sredstva za razvoj Jahorine i ove sredine u cjelini, zbog čega je spremna i da maksimalno podrži sva ulaganja u sportsku infrastrukturu i primarne sadržaje na jahorinskom skijalištu.

– Naš interes je da podržimo sve investicije Vlade Republike Srpske i rad OC „Jahorina“, ali ne možemo i nećemo tolerisati vaninstitucionalno i samovoljno ponašanje menadžmenta ovog akcionarskog društva prema opštini Pale, koja ima svoje zakonom propisane nadležnosti i jasno definisanu ulogu i u samom upravljanju procesima na Jahorini – navedeno je u saopštenju.

katera.news

CATEGORIES
Share This

COMMENTS