Obilježeno 77 godina od oslobođenja opštine Brod u Drugom svjetskom ratu

Obilježeno 77 godina od oslobođenja opštine Brod u Drugom svjetskom ratu

Danas je u Brodu polaganjem vijenaca obilježeno 77 godina od oslobođenja opštine Brod u Drugom svjetskom ratu. Tim povodom brojni Brođani su se okupili kako bi žrtvama odali počast.

Prisutnima se obratio predsjednik Jevrejske opštine Doboj dr Danijel Atijas koji je rekao da u Brodu, nažalost, više nema Jevreja.-Došli smo da odamo počast svim palim žrtvama u Brodu, među kojima su i Jevreji. Prije okupacije u Brodu je bilo 60 Jevreja.Većina su bili advokati, trgovci i ljekari. Oni su pljačkani od strane Ustaša i Njemaca. Odmah 1941. je osam muškaraca odvedeno u Gospić i nikad se nisu vratili. U januaru naredne godine ostali među kojima su bili i žene i djeca odvodeni u Đakovo i Slavonski Brod gdje su okončali svoje živote. Mi danas možemo samo da ne zaboravimo i da zločine zovemo pravim imenom. Treba da se svetimo sjećanjem- kazao je Atijas.

Načelnik opštine Zoran Vidić kaže da je najmanje što možemo da uradim oza one koji su svoj život položili za slobodu je da njegujemo kulturu sjećanja i održavamo spomen obilježja.

Brod je oslobođen 20. aprila 1945. godine, kada su partizanske jedinice potisnule okupatora sa teritorije opštine.

B. J.

CATEGORIES
Share This