Obilježen Mitrovdan i godišnjica formiranja treće Majevičke brigade

Obilježen Mitrovdan i godišnjica formiranja treće Majevičke brigade

Služenjem liturgije i lomljenjem slavskog kolača u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice, a potom služenjem parastosa poginulim borcima Vojske Republike Srpske ispred spomenika „Junacima Majevice“ u Loparama je obilježen Sveti Velikomučenik Dimitrije – Mitrovdan, krsna slava Boračka organizacija i 29. godišnjica od osnivanja Treće majevičke brigada Vojske Republike Srpske.

„Teška su vremena i teško mi je bez mog sina“, rekla je Gospava Simikić, majka poginulog borca Gojka Simikića.

Ona je u svojoj izjavi novinarima navela da cijeni što boračka organizacija i loklna zajednica poštuju sjećanje na poginule borce i pomažu boračke kategorije.

Predsjednik opštinske boračke organizacije Lopare Risto Radić je rekao da je danjašni dan i za tugu i za ponos, a krsna slava boračke organizacije i dan Treće majevičke brigade su za borce od izuzetnog značaja.

On je naveo da je Treća majevička brigada je dala ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske i opstanku srpskog naroda na ovim prostorima, a slava je prilika da se prisjetimo poginulih majevičkih junaka iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

„Ovo je prilika da se podsjetimo i onoga što lokalna zajednica čini za boračku populaciju“, rekao je načelnik opštine Lopare Rado Savić.

On je saopštio da opština Lopare, iako ima skroman budžet, pokazjue osjetljivost prema boračkim kategorijama u smislu da se njihove potrebe bar ubalže, ako ne mogu da se riješe, a zapošljavanje djece poginulih boraca je prioritet, što bi trebale uzeti za primjer i druge lokalne zajednice.

Savić je istakao i veliku naklonost dijaspore prema boračkim kategorijama i naveo primjer Miroslava Kojadinovića, privrednika i humaniste, koji je za opremanje spomen sobe u Loparama donirao 3 500 KM.

ISTOK

CATEGORIES
Share This