O stanju nakon zemljotresa u Ljubinju zasjedao Štab za vanredne situacije

O stanju nakon zemljotresa u Ljubinju zasjedao Štab za vanredne situacije

Povodom niza zemljotresa koji su tokom protekle noći pogodili našu opštinu, sinoć je održana sjednica Štaba za vanredne situacije.

Na sjednici je konstatovano da su sve raspoložive službe odmah stavljenje u funkciju. Da su pripadnici Teritorijalne vatrogasne službe i civilne zaštite iz Ljubinja zajedno sa svojim kolegama iz Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, pripadnicima JU “Bezbjednost i ekologija” i JP “Radnik” iz Trebinja, DVD Lastva, uspješno obavili 22 intervencije od ukupno njih 25 koje su iziskivale hitnost u rješavanju zbog potencijalnog ugrožavanja bezbjednosti.

Na tri objekta nije bilo moguće obaviti potrebne radnje i oni će biti sanirani u ponedjeljak. Zbog navedenog, jedna saobraćajna traka u dijelu Svetosavske ulice, kao i u dijelu Njegoševe ulice biće zatvorena za saobraćaj.

Na sjednici je zaključeno i da su već počele pristizati prijave građana zbog nastale štete, da će u ponedjeljka biti formirana Komisije za procjenu štete na objektima, a da će se prijave nastaviti primati i tokom iduće sedmice na prethodno objavljene brojeve telefona.

Na sjednici je zaključeno da je evidentno nastala velika materijalna šteta na objektima Opštinske uprave, Doma zdravlja, stare zgrade opštine, zgrade SŠC “Svetozar Ćorović”, Narodne biblioteke, prostorijama vatrogasne jedinice kao i na individualnim i kolektivnim stambenim jedinicama

Vještak građevinske struke, koji je juče posjetio našu opštinu ustanovio je da je zgrada Opštinske uprave neuslovna i neispunjava osnovne mjere bezbjednosti te da se mora pronaći alternativni smještaj.
Četiri stambene jedinice u Njegoševoj ulici su takođe neuslovne i neispunjavaju uslove bezbjednosti boravka u njima.

Načelnik opštine je upoznao prisutne članove Štaba da su danas našu opštinu posjetili i ponudili pomoć direktor ERS Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić. Da ga je telefonskim putem pozvao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i obećao novčanu pomoć kao i premijer Radovana Višković.

Podršku i pomoć ponudio je i Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke, narodni poslanik Darko Babalj, načelnici opština Berkovići, Teslić, Bileća, Istočna Ilidža, Lopare, Brod, Bijeljina, Banjaluka, Modriča, Višegrad, Jezero, Kostajnica…

Našu opštinu su posjetili i Šefik Džeferović, predsjednik Predsjedništva BiH i Željko Komšić hrvatski član Predsjedništva BiH, koji su pored opštinske uprave posjetili i Dom zdravlja i obećali da će u skladu sa svojim mogućnosti pomoći u saniranju nastale štete.

Na sjednici je zaključeno i da će se u ponedjeljak, nakon pribavljanja stručnog mišljenja vještaka građevinske struke, donijeti konačna odluka u vezi sa daljim načinom odvijanja nastave u srednjoj škole.

Opština Ljubinje

CATEGORIES
Share This