Novogodišnji intervju: Zoran Vidić, načelnik Broda

Novogodišnji intervju: Zoran Vidić, načelnik Broda

Vidić: Brod je lijepo mjesto za život, a od nas samih zavisi hoće li biti još ljepši. Lokalna zajednica, na čelu sa mnom, radiće sve da svi građani dobiju priliku da daju doprinos da bude bolje i ljepše mjesto za život.

–Kraj ove kalendarske godine je i godina dana od kako ste načelnik Broda. Kako ocjenjujete godinu na izmaku?

Vidić: Nema jednostavnog odgovora, odnosno on je kompleksan. U početku, htjeli smo da se obezbijedi uredno funkcionisanje javnih službi. Jer, građani ne treba da osjete smjenu vlasti. NJih zanima funkcionisanje grada i taj dio je urađen. Primopredaja vlasti nije se drastično osjetila. Većina direktora podnijeli su ostavke, pojedinci iz upravljačke strukture nisu došli na posao nakon primopredaje koja je obavljena 24. decembra prošle godine, ali sve je išlo svojim tokom. Moram reći da nismo zatekli dobro stanje. Kratkoročne obaveze bile su oko 2,45 miliona maraka, a pojedine nisu bile ni evidentirane u dokumentu o primopredaji. To je nezahvalno finansijsko stanje. Ni izbori svake dvije godine nisu dobri u finansijskom pogledu jer se stihijski troše sredstva, što je vidljivo iz naslijeđenih obaveza. Planom štednje, išli smo ka anuliranju posljedice iz ranijeg perioda i smatram da građani nisu osjetili nikakve posljedice i smislu socijalih davanja, održavanja javnih funkcija, plata i drugih obaveza opštinskog budžeta. Zatekao sam međuljudsku atmosferu koja nije bila sjajna, slijedili su dogovori sa ljudima iz javne uprave i javnih preduzeća da se „sukobi“ pomjere u drugu stranu. Pripadnost političkoj ili nekoj drugoj organizaciji ne smije da se prenosi na profesionalne pozicije. Smatram da smo u tome uspjeli.

-Kakvo je danas stanje po pitanju javnih finansija?

Vidić: Iza nas je godina budžetskog oporavka. Nije ni danas sjajno stanje. Uspjeli smo da nivo kratkoročnih obaveza prema dobavljačima smanjimo na 1,7 miliona maraka. To su obaveze opštine i budžetskih korisnika. Građani ništa ne smiju da trpe, a morali smo jer smo smanjivali naslijeđene obaveze. Nisam opredjeljenja da idemo na kreditno zaduženje, pa da po svaku cijenu idemo na neku javnu investiciju koju bi da trpe građani narednu deceniju. Mi smo platili dvije rate kredita za bazene i Gradski pijacu, investiciju od prije 11 godina. Želim da iza nas ostanu čisti računi, da zbog nas građani ne pate. Mora biti čista situacija, bez ikakvih opterećanja.

Po vašoj ocjeni koji su događaji obilježili 2021. godinu?

Vidić: Pogranični krajevi kao što je naš posebno su osjetili posljedice pandemije korona virusa. Život Broda je povezan sa Slavonskim Brodom. Ograničenja kretanja su svi osjetili, najviše trgovci i ugostitelji. Posebno je bilo teško u prvom dijelu godine. Porošle godine Vlada Srpske je intervenisala u lokalnim zajednicama, dok ove godine nije bilo podrške viših nivoa vlasti u saniranju negativnih posljedica pandemije. Ipak, uspjeli smo budžetsku godinu privesti kraju. Nismo potrošili više para nego smo ih prikupili.

Šta smatrate najvećim uspjehom i da li ste zadovoljni postignutim rezultatima?

Vidić: Najiskrenije, nisam zadovoljan ostvarenim. Ja i moji saradnici ispred sebe postavljamo visoke ciljeve. Mnogi i moji poznanici i sugrađani zamjere mi što ne reklamiramo neke stvari koje smo uradili. Danas postoji široka sloboda aktivnosti svih političkih grupacija i građana na društvenim mrežama. Taj glas građana ozbiljno razmatramo, jer lokalna administracija mora biti okrenuta potrebama građana. Da, neće neke aplikacije i društvene mreže da određuju šta ćemo da radimo, ali doprinose da lakše uvidimo prioritete Brođana, a mi smo servis građana.

-Kako ocjenjujute političke prilike u Brodu i rad Skupštine opštine?

Vidić: Zadovoljan sam radom Skupštine. Kritičku riječ opozicionih odbornika uzimamo u obzir. U prilog tome govori činjenica da smo na sjednicama SO prihvatili više amandmana nego u prethodnih 15 godina. Dovoljno to govori o međusobnim odnosima. Srpska demokratska stranka iz koje dolazim se ne petlja u odnose u drugim političkim organizacijama i taj stav zastupam u svojim nastupima. Svaka politička organizacija koja Brodu obezbijedi određeni projekat, od načelnika i lokalne administracije može očekivati podršku, nikako opstrukcije.

Ako govorimo o planovima za naredni period, šta Brođani mogu očekivati?

Vidić: Moja želja je da postavimo određene standarde koji neće biti u sferi političkih nadmetanja. To znači da grad mora biti uredan, čist, sređen, ispoštovan komunalni red, da budemo uzor drugima, da infrastrukturni projekti poput kanalizacije i održavanja puteva ne smiju biti predmet političkih podjela nego konsenzusa. Hoću da ulice koje nemaju kanalizacionu mrežu, da je dobiju. Da kompletan grad bude asfaltiran. Ne smijemo da zaboravimo sela. Moramo da asfaltiramo put do Lipe, to je „put spasa“. Niko ne smije da bude posebno zaslužan, jer to se radi javnim novcem. Trebamo privući investitore, otvoriti nova radna mjesta, da doprinesemo značajnijoj zaradi. Infrastrukturnim projektima, poput izgradnje vodovoda u selima, asfaltiranjem i sličnim poslovim se ne treba hvaliti, jer smatram da svaki građanin u 21. vijeku treba da ima te pogodnosti. Za mene su takvi radovi samo ispravljanje nepravde iz nekog ranijeg perioda prema tim građanima.

-Kako vidite Brod u budućnosti i šta su vaše poruke sugrađanima?

Vidić: Svi mi koji živimo u Brodu treba da vjerujemo više u svoj grad. Naš Brod je lijepo mjesto za život, a od nas samih zavisi hoće li biti još ljepši. Lokalna zajednica, na čelu sa mnom, radiće sve da svi građani dobiju priliku i daju doprinos da bude bolje i ljepše mjesto za život. Brod je otvoreni grad za sve, svi prijedlozi razvoja lokalne zajednice korisni su. Iskoristiću priliku da svim građanima poželim dobro zdravlje, porodičnu sreću i pregršt radosti i prijatnih trenutaka u povodu novogodišnjih i božićnih praznika.

D.I, Radio Brod

CATEGORIES
Share This