Novo obećanje o izgradnji puta Foča-Šćepan polje

Novo obećanje o izgradnji puta Foča-Šćepan polje

Još jedno u nizu obećanja iz prethodnih godina od republičkih vlasti vezanih za izgradnju magistralnog puta Foča-Šćepan polje u dužini od 20 kilometara. Nakon što je obišao trasu jednog od najlošijih puteva u Republici Srpskoj, ministar za saobraćaj i veze Nedeljko Čuvrilović je rekao novinarima da su se stekli svi uslovi, pa i oni što se eksproprijacije zemljišta tiče, da se uputi zahtjev Svjetskoj banci za finansiranje ovog projekta.

REPUBLIKA SRPSKA19.05.2023 | 15:21

Novo obećanje o izgradnji puta Foća-Šćepan polje

„Vlada RS finansira izgradnju dijela ovog puta dužine 5,5 kilometara, a za ostatak obezbeđenja sredstava zainteresovana je Svejtska banka i druge finansijske institucije“, dodao je Čuvrilović.

On je naveo da će Vlada RS u narednih mjesec dana i zvanično podnijeti zahtjev u visini od 75 miliona maraka za kreditiranje izgradnje saobraćajnice.

Upitan od novinara kako se osjećao vozeći se makadamskim i opasnim dijelovima puta, Čuvrilović je odgovorio da ovu saobraćajnicu pamti kad je tek bila asfaltirana, a da su je kasnije izlomili kamioni vozeći željeznu rudu na relaciji Nikšić – Zenica, te da je potrebna izgradnja puta novom trasom.

Šef kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristofer Šeldon kazao je da ova finansijska institucija priprema projekat za infrastrukturu u BiH i da će ovaj put biti jedan od komponenti ovog projekta.

„Očekujemo da dobijemo zahtjev od strane vlasti kako bi u roku od šest do 12 mjeseci radili na analizi projekta“, pojasnio je Šeldon.

I Šeldon je primjetio da je priroda oko puta predivna ali da magistrali treba hitna popravka.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović je rekao da su u toku radovi na dionici od 5,5 kilometara koje finansira Vlada RS.

Poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Ognjen  Bodiroga ( SDS) iz Foče kaže da se boji da je i ovo još jedno obećanje aktuelne vlasti.

„Svaki novi ministar je u posljednjih 15-ak godina obećavao početak izgradnje puta pa i predsednik RS Milorad Dodik kao i premijer Radovan Višković, a rezultat je do danas samo 2-3 kilometra postavljenog asfalta“, ispričao je Bodiroga.

Bodiroga je još naveo da vlasti osluškuju u ovom trenutku glas naroda pa I aktuelne opozicije.

„Mislim da je i današnji sastanak u opštini i obilazak puta do granice sa Crnom Gorom, rekacija na najavu  opozicije u Foči u organizovanju protesta ako se gradnja puta ne ubrza“, istakao je Bodiroga.

(BN)  Foto: BN

CATEGORIES
Share This