Novi RTG aparat u Domu zdravlja Teslić

Novi RTG aparat u Domu zdravlja Teslić

U Domu zdravlja „Sveti Sava“ u Tesliću danas je počeo s radom novi savremeni RTG aparat. Tim povodom ovu ustanovu je posjetio načelnik opštine Teslić Milan Miličević.

Miličević je rekao da je ovo jedno od centralnih mjesta u procesu rada Doma zdravlja u Tesliću, te naglasio da je Opštinska uprava Teslić podržala nabavku ovog aparata, ali i najavio nova ulaganja u zdravstveni sistem opštine Teslić.
„Podsjetiću da je prethodni RTG aparat korišten od 1981. godine . Nalazimo se u jednom novom vremenu kada je medicinska tehnologija otišla daleko i ovo je najsavremeniji rendgen aparat. Novi aparat omogućiće mnogo efikasniji rad, bolju dijagnostiku i proces liječenja. Opština je podržala nabavku ovog aparata, ali i mnoge druge projekte u Domu zdravlja.Sredstva za zdravstvo iz lokalnog budžeta će se povećati i u sledećoj godini biće još novih projekata.“ – rekao je Miličević.
Mladen Kovanušić, direktor Doma zdravlja „Sveti Sava“ Teslić kaže da je nakon njegovog dolaska na mjesto direktora u mjesecu februaru ove godine uvidio da je jedna od prioritetnih potreba nabavka novog rendgen aparata.
„U tom momentu finansijska situacija nije bila na zadovoljavajućem nivou, tako da nismo odmah mogli ući u taj proces nabavke jer je u 2020. godini gubitak prethodne uprave bio 180.000 KM. Kada se situacija stabilizovala, u mjesecu oktobru ušli smo u proces nabavke i evo aparat je nabavljen na zadovoljstvo zaposlenih, ali i stanovništva opštine Teslić.“ – istakao je Kovanušić.
Dr Nedeljko Kerić, specijalista radiologije kaže da nabavka novog rendgen aprata ima veliki značaj za rad njegove službe, jer je prethodni aparat bio star i imao je česte prekide, a posebno teško sa njim je bilo raditi za vrijeme pandemije korona kada je rađeno i preko 100 snimaka pluća dnevno.
Žarko Denjiz, viši rendgen tehničar u Službi radiologije naglašava da je u jeku pandemije virusa korona, u 2020. godini urađeno 14.500 snimaka, dok je 2019. godine urađeno oko 12.000 snimaka.
„Ove godine se pribiližavamo cifri od 14.000, tako da je stari aparat samo za ove tri poslednje godine odradio oko 40.000 snimaka. Sa novim aparatom ćemo biti daleko efikasniji.“ – rekao je Denjiz.
ISTOK
CATEGORIES
Share This