Novi Grad: 27 godina od stradanja Srba u “Oluji”

Novi Grad: 27 godina od stradanja Srba u “Oluji”

U Novom Gradu danas se obilježava 27 godina od stradanja Srba u agresiji Hrvatske na Republiku Srpsku Krajinu kada je protjerano više od 220.000 Srba iz Hrvatske, a pobijeno oko 2.000.

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu služen je parastos, a nakon toga prislužene svijeće prema “mostu spasa” na rijeci Uni.

U avgustu 1995. godine “most spasa” prešlo je 100.000 izbjeglih iz Republike Srpske Krajine, uglavnom sa područja Banije, Korduna i Like.

U Svodni kod Novog Grada, gdje je hrvatska avijacija gađala izbjegličku kolonu biće služen pomen i položeno cvijeće kod spomen-krsta u ovom mjestu koji je 2012. godine podigao “Veritas” za šest civila stradalih u avgustu 1995. godine.

„To je bila jedna od najvećih tragedija srpskog naroda u istoriji ali svakako kolona koja se formirala od Knina preko Banjaluke do Beograda, jedan krak do Prištine i Subotice i to je bila jedna od najvećih izbjegličkih kolona poslije Drugog svjetskog rata. Oni koji su ostali i poslušali Tuđmanovu poruku da im neće biti ništa su pobijeni. Nažalost i oni koji su otišli stradali su neki na prijedorskoj drugi na petrovačkoj cesti , među njima najviše skoro svi nevini djeca, žene, starci“, rekao je Savo Štrbac, direkror “Veritasa”.

Nakon pomena u Novom Gradu u Banjaluci će biti položeni vijenci na Perduvovom groblju i na Novom groblju.

(BN)

CATEGORIES
Share This