Njemačka blokirala radove u Doboju zbog retorike političara iz Republike Srpske

Njemačka blokirala radove u Doboju zbog retorike političara iz Republike Srpske

Ministarstvo spoljnih poslova SR Njemačke još uvijek nije dalo podršku da se realizuju radovi na lokaciji kasarne u Doboju. Pukovnik Nolte navodi kako je razlog tome retorika političara iz Republike Srpske.

Zamjenik ministra odbrane za upravljanje resursima Mirko Okolić (SNSD) primio je u službenu posjetu pukovnika Franz-Josef Noltea, vojnog atašea Savezne Republike Njamačke u Bosni i Hercegovini.

Teme sastanka između ostalog bile su bilateralna saradnja, te zastoji u implementaciji pomoći od strane Vlade SR Njamačke koja se ogleda kroz Tehnički sporazum o dodjeli finansijske podrške od 1,1 milion evra za provođenje infrastrukturnih mjera na pet lokacija OS BiH.

Sastanku su pored zamjenika Okolića prisustvovali i šef odsjeka za građevinu i infrastrukturu Sektora za nabavku i logistiku MO BiH Mehmed Hrnjić koji je zadužen za ovaj sporazum ispred MO BiH i Slaviša Stjepanović, šef kabineta zamjenika ministra.

Zamjenik ministra Okolić se zahvalio na pomoći koju Vlada SR Njemačke pruža MO i OS BiH i naglasio da će se ovim sporazumom poboljšati uslovi života i rada na lokacijama OS BiH, ali da je informisan kako su dijelovi Tehničkog sporazuma vezani za lokaciju kasarne u Doboju neizvjesni, te je zbog toga i inicirao ovaj sastanak.

Vojni ataše SR Njamačke u BiH pukovnik Nolte je naveo da će se ovim ulaganjem znatno unaprijediti bezbjednost pripadnika OS BiH koji obavljaju svoju dužnost na lokacijama navedenim u Tehničkom sporazumu.

Takođe, izrazio je nadu da će se projekat nastaviti i u narednoj godini, i pored toga što Ministarstvo spoljnih poslova SR Njemačke još uvijek nije dalo podršku da se realizuju radovi na lokaciji kasarne u Doboju. Pukovnik Nolte navodi kako je razlog tome retorika političara iz Republike Srpske.

Zamjenik Okolić istakao je svoj stav da je protiv entitetskih podjela ove vrste, te objasnio da su za MO i OS BiH podjednako bitni svi projekti koji spadaju pod navedeni Tehnički sporazum, jer na taj način partneri doprinose prevazilaženju problema u Bosni i Hercegovini.

“Reforma OS BiH za međunarodnu zajednicu slovi za najbolju reformu u Bosni i Hercegovini. OS BiH su sastavljene iz tri prethodno zaraćene vojske i sad funkcionišu kao jedinstvene OS. Ne vidim zbog čega se pojedini partneri odlučuju na entitetske podjele po principima Republika Srpska, Federacija BiH, kada je u pitanju pomoć u izgradnji zakonom definisanih Oružanih snaga BiH. Sve ovo može dovesti do još dubljih političkih neslaganja koje bi u budućnosti mogle dati vjetar u leđa idejama o drugačijem organizovanju u ovoj oblasti”, istakao je Okolić.

(BN)

CATEGORIES
Share This