Nevesinje dostojno ispratilo komandanta Gušića

Nevesinje dostojno ispratilo komandanta Gušića

Na komemoraciji komandantu Nevesinjske Brigade Vojske Republike Srpske pukovniku Novici Gušiću koja je održana danas u Nevesinju poručeno je da će njegovo ime ostati zapisano zlatnim slovima u istoriji odbrane srpskog naroda u odbrambeno-oslobodilačkom ratu i stvaranju Republike Srpske.

U ime boraca i komandanata Nevesinjske brigade na komemoraciji se oprosti pukovnik Ranko Prodanović koji je naglasio da je Gušić odigrao presudnu ulogu u odbrani Hercegovine i Republike Srpske kada je u junu 1992. stao pred vojsku i narod koji se u rasulu povlačio iz doline Neretve i kazao da nema daljeg povlačenja. Prodanović je naglasio da je Gušića krasila velika hrabrost i odlučnost, te da je u presudnim trenucima i svojim nadređenim znao reći ‘ne’, pa je tako tokom Mitrovdanske bitke 1992. odbio povlačenje na rezervne položaje uz riječi “da nemamo rezervno Nevesinje, pa ni rezervni položaj“.

“Pukovovnik Gušić bio je moj komandant brigade i ponosan smo što smo izvršili naš ratni zadatak. Brigada pod njegovom komandom nije izgubila ni pedalj teritorije“, kazao je Prodanović.

On je naglasio da je Gušić u posljednjim danima svoga života dao svoju zadnju komandu, a ona je bila da borci i narod u Republici Srpskoj moraju da budu jedinstveni, jer smo svi prolazno, a ona mora biti trajna.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić na komemoraciji je kazao da je Gušić bio legendarni komandant. “Ovi su uvijek najteži ternuci u životu, posebno kada ispraćamo ovakvu ljudsku i vojničku veličinu. Uvjeren sam da Novicu Gušića ispraćamo u vječnost kroz sjećanje i pamćenje boraca i naroda Republike Srpske. On je za života postao mit i legenda, a legende ne umiru“, kazao je Savčić.

Predsjednik Boračke organizacije Nevesinje Sinša Šipovac naglasio je da će borci Nevesinjske brigade vječno biti ponosni na svog slavnog komandanta koji je odigrao presudnu ulogu u odbrani Hercegovine.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović naglasio je da je Gušić zadužio svoju Hercegovinu i obilježio jedno vrijeme. Avdalović je podsjetio na presudnu ulogu generala Gušića prilikom formiranja Nevesinjske brigade u junu 1992. kada je iz rasute vosjke napravio jedinicu koja je za samo nekoliko mjeseci izvjevala najteže bitke i prva u Republici Srpskoj odlikovana ordenom Nemanjića. On je podsjetio i na Gušićevu humanost i ljudskost. “Kada je u Mitrovdanskoj ofanzivi zarobljen prvi hrvatski vojnik, Gušić je naredio da se zarobljen čovjek ne smije ni prstom taći“, kazao je Avdalović.

Potpredsjednik Boračke Nevesinje i član Gušićeve porodice Vojin Gušić podsjetio je da je Gušićeva želja bila da bude sahranjen u Nevesinju među svojim precima, te da je njegova poruka uvijek bila da borci i narod budu složnil


Na komemoraciji je bio prisutan i episkom zahumsko-hercegovački Dimitrije, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, narodni poslanici, predstavnici opština iz istočne Hercegovine, boračkih organizacija i brojni saborci.

Pukovnik Gušić biće sahranjen na Srpskom pravoslavnom groblju Drenovik-Kifino Selo uz najviše vojne počasti, a opijelo će služiti vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Posmrtna povorka krenula je u 14 časova ispred Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju.

Zemni ostaci pukovnika Gušića stigli su sinoć iz Beograda u Nevesinje i nalaze se u Sabornom hramu gdje se od njega opraštaju brojni sabori i građani Nevesinja i Hercegovine.

 

http://topportal.info

CATEGORIES
Share This

COMMENTS