„Neka priča i neka nas opominje Korićka jama!” Obilježena godišnjica ustaškog zločina u bilećkom selu Korita

„Neka priča i neka nas opominje Korićka jama!” Obilježena godišnjica ustaškog zločina u bilećkom selu Korita

Na današnji dan prije 81 godinu, ubijeno je 135 Korićana, od kojih je najstariji bio osamdesetogodišnji Jevto Svorcan, a najmlađi dvanaestogodišnji Kosta Glušac. Nastradali su od komšija iz Fazlagića Kule i Ključa.

Među stradalim je bilo najviše članova porodica Svorcan, Bjelica, Starović, Trklja, Šarović, Šakota, Glušac, Rogač, Jakšić, Dumnić, Kovačević, Kurdulija,Kosnić, Milošević,Milović, Nosović i Radan.

Prvo spomen obilježje srpskim žrtvama iz bilećkog sela Korita podignuto je 1966. godine, a 1991. godine na spomenik je postavljena skulptura akademskog vajara Nandora Glida iz Beograda.

„U Sokolski dom na današnji dan sabrala su se braća Korićani. Vjerovali su državi i ljudima. Tek kada su ih po trojicu počeli vezati žicom, shvatili su šta im se sprema.. .

Ta ljetna noć iako kratka, bila je dovoljna da u Korićku jamu bude bačeno 135 Korićana.

Korićka jama je danas tu da se pamti, da se priča, a najprije da nas opominje”, izjavio je Neđo Nosović, govoreći u ime potomaka nastradalih.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su potomci žrtava, brojni Bilećani i Gačani, predstavnici Boračkih organizacija i rukovodstva opština Bileća i Gacko.

ISTOK

CATEGORIES
Share This