Naredne sedmice o budžetu: “Novca ima dovoljno”

Naredne sedmice o budžetu: “Novca ima dovoljno”

Kolegijum Skupštine grada Banjaluka zakazao je za 30. decembar sjednicu na kojoj će se raspravljati o Prijedlogu budžeta grada za 2022. godinu, kao i o prijedlogu izvršenja tog budžeta.

Predloženi budžet grada Banjaluka za 2022. godinu iznosi oko 169 miliona KM. Gradonačelnik Draško Stanivuković poručuje da novca na računu grada ima dovoljno, da su prihodi veći, te da će svi projekti biti realizovani u skladu sa definisanim planovima.

„Principijelno ostajemo pri našim politikama. To su javni prevoz i vrtići. U narednoj godini izdvajamo 2,5 miliona maraka za potpuno besplatan javni prevoz za sve penzionere koji imaju penzije do 250 KM i 30% jeftiniji prevoz za sve penzionere sa penzijom iznad 250 KM. I sufinansiranje vrtića na način da djeca koja ne mogu da upišu javni vrtić da upišu privatni i sufinansiramo vrtić po djetet. I za to izdvajamo oko 1,2 miliona maraka.“, ističe Stanivuković.

U Prijedlogu budžeta naći će se i projekat za centralno spomen-obilježje borcima Republike Srpske. Stanivuković kaže da će već danas biti raspisan konkurs za idejno rješenje, kako bi radovi na izgradnji ovog spomen-obilježja mogli početi do ljeta naredne godine. Tu su, dodaje i obećana sredstva za sanaciju i izgradnju gradskih i prigradskih ulica.

„Ovdje su zbirni svi zahjtevi, i vlasti i opozicije, skupštinske većine i skupštinske manjine za sve važne infrastrukturne projekte i puteve. U našim budžetima nalaze se 4 mosta, nastavak gradnje mosta u Docu, sredstva za most u Česmi, da obnovimo most u Trapistima i da napravimo most u Kaluđericama.“, poručio je gradonačelnik Banjaluke i dodao da očekuje od skupštinske većine da podrži predloženi budžet.

Potpredsjednik Skupštine grada Saša Čudić rekao je da aktuelna skupštinska većina još uvijek nije razgovarala o predloženom budžetu i dnevnom redu, te poručio da će prve razgovore obaviti već sutra.

„Svi odbornici imaju svoj zadatak da ozbiljno pristupe tome kao i svim drugim pitanjima i očekujem da ćemo ići u jednom razumnom i potpuno razumljivom tonu prema budžetu i svemu onome što je u interesu za građane grada Banjaluke.“, rekao je Čudić.

U prijedlogu budžeta 25 miliona maraka odnosi se projekte. U to nisu uračunati projekti vodosnabdijevanja i kanalizacije, što će sa svim investicijama iznositi oko 40 miliona KM, kazali su iz Gradske uprave. Na sjednici će se, između ostalog, raspravljati i o zakupu zemljišta, kao i redovnim tačkama vezanih za komunalne i urbanističke djelatnosti.

(BN)

CATEGORIES
Share This