Napustio Njemačku i pokrenuo vlastiti biznis u Brodu

Napustio Njemačku i pokrenuo vlastiti biznis u Brodu

IT sektor je među mladim ljudima jedna od najpoželjnijiih branši za rad, prvenstveno jer postoji bezbroj opcija za posao, mogućnosti napredovanja i poslovne saradnje sa firmama iz cijelog svijeta ali i pristojne zarade.

Priča Nikole Ćerića /26/ je posebna, netipična za vremena u kojima živimo i prkosi trendu odlaska radne snage sa ovog područja, posebno mladih. Iako se i sam u jednom trenutku obreo u Njemačkoj, od tamošnjeg života se brzo oprostio i u rodnom Brodu pokrenuo vlastiti posao pod okriljem firme „Manage IT“, koja sarađuje sa više eminentnih kompanija zapadne evrope.

Minhen odskočna daska za pokretanje biznisa u Brodu.

-Prije tri godine, kao polaznik kursa zavarivanja, zaputio sam se u Minhen u potragu za poslom i boljim životom. Sudbina je htjela da upoznam čovjeka koji me tamo angažovao da popravljam telefone i računare iz čega se izrodila i izrada veb sajta za jednu tamošnju firmu. U ljeto te 2019. godine došao sam na trodnevni odmor u Brod što je, ispostaviće se, bio prekretnica u poslovnom smislu. Sudbina ili šta već htjeli su da mi se za ta tri dana javi nekoliko klijenata sa ozbiljnijim poslovnim ponudama. Tada odlučujem reći zbogom NJemačkoj i posao u IT oblasti započeti ovdje, prvo kao frilenser, a od feruara 2020. u vlastitoj firmi -, priča Nikola, koji je od najranije mladosti u svijetu računara.

Znanje i računar su osnova, a tržište cijeli svijet.

-Može se uspješno poslovati u ovoj branši ovdje, tim prije jer su nam klijenti uglavnom u NJemačkoj, Švajcarskoj, Austriji. To su benefiti IT posla. Nisu nam potrebne hale, alati i slično. Treba se naoružati znanjem, a tržište je čitav svijet. U početku smo se bazirali na marketing, radili vizuale na društvenim mrežama, promocije, kampanje. Potom smo djelatnost proširili na dizajniranje i održavanje sajtova i servera i programiranje i tim se sada bavimo -, nastavlja Nikola.

Posao šire na BiH tržište

-Trenutno smo kolega i ja u firmi u kojoj vlada preduzetnički duh. Želimo napredovati i širiti posao na tržite BiH. Zadovoljan klijent je naš moto. Samo tako se može ići napred. IT sektor je najbrže rastući i zahtjeva stalno usavršavanje. Trendovi se moraju pratiti, a znanje širiti -, ističe Ćerić.

Ponosni na projekat obuke praktikanata.

-Besplatno smo organizovali obuku pet praktikanata iz Broda na šta smo veoma ponosni. Riječ je o mladim ljudima od kojih se jedan zaposlio u firmi poput naše u Novom Sadu sa kojom imamo uspješnu saradnju, dok su dvojica angažovana kod nas u firmi. Budućnost vidimo u organizovanju mini akademije u Brodu gdje bi se usavršavao kadar potreban za širenje ovakvih firmi -, ističe Ćerić.

„Manage IT“, je mlada i firma u razvoju sa nekoliko desetina klijenata iz više evropskih zemalja za koje su radili brojne projekte i uspješno svakodnevno sarađuju.

-Imamo „velikih“ klijenata. Za Mtel Austriju i Mtel Global radimo svakodnevno, a nadamo se i saradnji sa Mtel Švajcarskom. Radili smo i za Poštansku štedionicu Srbije, Globos osiguranje. Međutim, najznačajniji ugovor potpisali smo sa Arena sportom vezano za programerske usluge – , ističe uspješni IT stručnjak.

Svim mladim ljudima koji se odluče za pokretanje vlastitog biznisa Ćerić poručuje da budu uporni i da ne odustaju već kod prvih problema.

-Imamo potencijale za normalan život ovdje gdje su i naši roditelji radili i stvarali. Najvažnije, imamo mlade i obrazovane ljude pred kojima je budućnost. Sposoban smo mi narod, ali nam fali preduzetničkog duha. Zato je važno edukovati i podstaći mlade ljude da pokrenu vlastiti biznis. Zašto da čekaju da stranci ovdje otvore firme u kojima će raditi za platu kada, zaista, ima mogućnosti da sami upravljaju svojim obavezama i poslovnim aktivnostima – , zaključio je Ćerić.

 

D.I.

CATEGORIES
Share This