Nakon ŠG „Romanija“, pobunu spremaju i radnici ŠG „Doboj“

Nakon ŠG „Romanija“, pobunu spremaju i radnici ŠG „Doboj“

Nezadovoljstvo radnika u šumskim gazdinstvima (ŠG) u Srpskoj je sve veće, a pored jutrošnjeg jednočasovnog štrajka u ŠG „Romanija“ i Šumskoj upravi (ŠU) „Istočni Stari Grad“, na svaki vid sindikalne borbe spremni su i u ŠU „Modriča“ i „Derventa“, otkriva Kapital.

Održan štraj upozorenja, radnici spremni i na generalni štrajk
Naime, kako je najavljeno juče, jutros je održan štrajk upozorenja u ŠG „Romanija“ Sokolac i ŠU „Istočni Stari Grad“.

„To je sindikalni vid borbe u kojoj se traži povećanje cijene rada i nije uperen ni protiv direktora ni protiv bilo koje organizacione jedinice“, rekla je novinarima u Sokocu predsjednica sindikalne organizacije sokolačkog Šumskog gazdinstva „Romanija“ Slavica Elez.

Radnici traže da se cijena rada poveća na 150 KM, a zamjerka Upravi „Šuma Srpske“ je i ta što nije došlo do pregovora.

Elezova, koja je i potpredsjednica Jedinstvene udružene sindikalne organizacije u „Šumama Srpske“, napomenula je da su pregovori sindikata sa Upravom zakazani za sutra u Banjaluci, ali da je problem plan za 2022. koji se radi u organizacionim djelovima upravo po smjernicama Uprave „Šuma Srpske“ gdje cijena rada „stoji“ od 130 KM.

Ona nije željela da se ovaj štrajk pogrešno protumači, te je pojasnila da se upozorenje ne odnosi na direktore organizacionih dijelova jer oni nisu pregovarači sa sindikatom, već je to nivo Uprave.

„Iskreno se nadam i, po izjavi generalnog direktora „Šuma RS“, očekujem neko pozitivno rješenje“, poručila je Elezova i dodala da je isti štrajk upozorenja održan i u Šumskoj uravi „Istočni Stari Grad“, koja sa ŠG „Romanija“ čini jedan organizacioni dio.

Ukoliko ne dođe do pozitivnih pregovora, Elezova je rekla da imaju planirane poteze, od štrajkova upozorenja do generalnog štrajka.

Elezova je navela da direktor Gazdinstva „Romanija“ ulaže maksimum napora po pitanju gazdovanja, ali je zatekao mnogo problema, koji se već rješavaju u dobrom pravcu. Ona smatra da je novi momenat to što zaposlenima u organizacionim dijelovima ističe Kolektivni ugovor koji je na snazi još mjesec dana, a ukazala je i na problem tržišta.

Nezadovoljni i u ŠG Doboj
Radnici Šumske uprave Modriča takođe su nezadovoljni i o tome su obavijestili direktora Šumskog gazdinstva “Doboj”, zahtjevajući isplatu regresa, doprinosa i putnih troškova.

U toku ove godine radnici ŠU Modriča u više navrata su zahtijevali da im se isplate zaostale plate koje kasne, kao i regres za 2020. i 2021. godinu, kao i svi neisplaćeni doprinosi.

„U prethodnom periodu došlo je do ubrzavanja dinamike isplate plata koje kasne. Međutim, u toku godine, i pored zahtjeva radnika ŠU Modriča, još nije isplaćena zadnja rata regresa iz 2020. godine, kao i regres za 2021. godinu kako je bilo dogovoreno i kako je prikazano i obračunato u platnim listama“, naveli su radnici ŠU Modriča.

Dodaju da radnici ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice te da zahtijevaju da se u najkraćem roku isplate svi doprinosi, kao i dio regresa za 2020. godinu, kao i regres za 2021. godinu u ratama. Takođe, radnici zahtijevaju da im se odmah isplate neisplaćeni putni troškovi za septembar.

„Ako se ne ispune navedeni uslovi na osnovu zahtjeva radnika, radnici će biti prinuđeni na sve oblike sindikalne borbe do ispunjenja njihovih uslova, kao i na pokretanje postupka protiv JP „Šume RS“ radi izmirivanja dugovanja prema radnicima“, naveli su u ŠU Modriča u dopisu koji je potpisalo 17 radnika.

I iz ŠU Derventa radnici zahtijevaju hitan sastanak sa direktorom i tehničkim direktorom ŠG “Doboj”.

„Razlog za održavanje sastanka je neredovno isplaćivanje ličnog dohotka, regresa i ostalih isplata po Pravilniku, a za koje ne dobijamo dovoljno povratnih informacija“, navelo je 19 radnika ŠU Derventa.

Podsjećamo, juče se oglasio i generalni direktor „Šuma RS“ Slaven Gojković koji je rekao da je iznenađen štrajkom upozorenja, s obzirom da je Uprava preduzeća ranije zakazala pregovore o kolektivnom ugovoru za utorak, 16. novembra.

Dok generalni direktor glumi iznenađenje, zaposleni u Šumskoj upravi Derventa poručuju Gojkoviću da bi on trebao biti najbolje informisan kakva je situacija jer dolazi iz tog grada, a i odlično poznaje kadrovsku i radničku strukturu jer najveći broj njih upravo on zaposlio.

Opstina Sokolac

CATEGORIES
Share This