„Nakon izbora dobili duplo skuplju vodu i najskuplje grijanje u Srpskoj“ Dejanović traži odgađanje primjene novih cijena u Doboju

„Nakon izbora dobili duplo skuplju vodu i najskuplje grijanje u Srpskoj“ Dejanović traži odgađanje primjene novih cijena u Doboju

Centar za humanu politiku zatražio je od gradonačelnika Borisa Jerinića i skupštine grada Doboja da se odloži primjena novih cijena grijanja i vode iz razloga što postoji više spornih pitanja koje je potrebno razmotriti, raspraviti i otkloniti prije nego što se pristupi povećanju ili odustane od povećanja cijena grijanja i vode.

Predsjednik Centra, Momir Dejanović ističe da je prilikom povećanja cijena grijanja za 30 odsto i vode za 10 odsto povrijeđeno pravo da se čuje glas potrošača i pravo na prihvatljive cijene iz čZakona o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj.

On dodaje da Savjet za zaštitu potrošača grada Doboja nije formiran i nije donosio odluke na način kako je to predviđeno Zakonom o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj.

– Povećane cijene grijanja i vode nisu prihvatljive za potrošače iz razloga što nisu poznati opravdani i razumni troškovi Gradske toplane i Vodovoda, što su ove cijene neosnovano povećane za 15 odsto u 2015. godini, što je nova cijena grijanja najviša u Republici Srpskoj, a nova cijena vode viša za preko dva puta od cijene vode u Modriči i što je potpuno zanemarena socijalna komponenta cijena grijanja i vode, s obzirom da je nova cijena grijanja veća dva puta u odnosu na 2015. godinu, dok je prosječna plata u ovom periodu povećana za 32 odsto – ističe Dejanović.

Ako je postojao opravdan razlog za povećanje ovih cijena, kako dodaje on, onda su cijene grijanja i vode trebale biti povećane prije početka grejne sezone kako bi potrošači imali mogućnost izbora, kao i prije ovogodišnjih izbora, s obzirom na to da su nenajavljenim i postizbornim povećanjem cijena najgrublje pogažena prava potrošača i prevareni glasači.

– Ukoliko ne bude prihvaćen zahtjev da se odloži primjena novih cijena grijanja i vode, koristićemo sva raspoloživa pravna i druga sredstva za osporavanje povećanja cijene grijanja i vode i zaštitu prava i interesa potrošača – upozorava Dejanović.

 

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This