Nadležni nijemi na promjene vaspitača u vrtiću “Naša djeca”

Nadležni nijemi na promjene vaspitača u vrtiću “Naša djeca”

Na žalbe roditelja zbog čestog mijenjanja vaspitača u banjalučkom vrtiću „Naša djeca“ Ministarstvo prosvjete i kulture i Inspektorat još uvijek nisu odgovorili, dok u Gradu Banjaluka ne žele da se aktivnije uključe u zaštitu prava djece, pa su roditeljima samo prenijeli stav Centra za predškolsko vaspitanje, s kojim su i sami bili upoznati, tvrde roditelji.

REPUBLIKA SRPSKA17.12.2021 | 10:54

Nadležni nijemi na promjene vaspitača u vrtiću “Naša djeca”
Iz Gradske uprave Banjaluka roditeljima je stigao odgovor da su primili njihovu žalbu i da su povodom iste tražili izjašnjenje Centra za predškolsko vaspitanje.
„Centar je u odgovoru Gradu priznao da su se promjene vaspitača u grupi u kojoj su naša djeca dešavale zbog bolovanja vaspitača i zahtjeva vaspitača za premještaj. To svi znamo, a Grad nam je samo proslijedio odgovor Centra ne preduzimajući ništa. Grad kao osnivač Centra je na taj način pokazao da ga ne interesuje da zaštiti prava djece, nisu čak ni zatražili da se u grupi bar do izlaska djece iz vrtića zadrže postojeći vaspitači i da više ne bude promjena“, ogorčeni su roditelji.
Centar je još naveo da je od Grada zatražio raspisivanje konkursa za prijem vaspitača na neodređeno vrijeme, a ni povodom toga Grad nije dao svoj stav.
„Tražimo da se institucije jasno izjasne da li će provjerti da li je rad Centra bio zakonit, te da li će zatražiti da Centar zakonito radi u interesu prava djece koja narušava već dvije godine čestim mijenjanjem teta. Ko će preuzeti odgovornost kada je u pitanju psihosocijalni razvoj djece i priprema za školu? Ne interesuju nas nikakvi konkursi i njihove igre, želimo da nam djeca iz vrtića izađu spremna za školu“, poruka je roditelja.
Roditelji su najavili i prijave i žalbe po drugim osnovama i drugim institucijama protiv nadležnih u Centru i njihovog rada i odlučni su da ne dopuste da se prava njihove djece narušavaju.
Podsjećamo, roditelji su 7. decembra predali zahtjev Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Inspektoratu RS i Gradu Banjaluka, u kojem traže da se u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka zaustavi zanemarivanje djece i narušavanje njihovih prava.
Naglasili su da je, prema Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Centar u obavezi da obezbijedi jednake uslove i prilike u ostvarivanju prava djece na vaspitanje i obrazovanje, kao i pripreme za dalje osnovno obrazovanje, a što trenutnom organizacijom rada u Centru to sigurno nije obezbijeđeno.
(BN)
CATEGORIES
Share This