Načelnik Rogatice ćuti o inicijativi građana za podizanje spomenika

Načelnik Rogatice ćuti o inicijativi građana za podizanje spomenika

Da li će mjesto na kome su  martu 1942. godine partizani iz sastava Druge proleterske brigade pod komandom Koče Popovića, na Borikama kod Rogatice, mučki ubili najmanje 126 pripadnika JVuO i 5 njihovih oficira dočekati i mart 2020. godine bez dostojnog spomenika?

Grupa građana – Inicijativni odbor za podizanje spomenika na Borikama žrtvama partizanskog zločina iz marta 1942. godine, podržan od strane Zavičajnog udruženja “Borike” i brojnih uglednih Rogatičana, još prošle godine predao je inicijativu u kojoj su od načelnika opštine Rogatica Milorada Jagodića tražili podizanje dostojnog spomenika na mjestu stradanja velikog broja pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini na lokaciji ergele “Borike”.

Načelnik Rogatice Jagodić ćuti o zahtjevu građana

“Kao što vam je poznato na Borikama, na lokaciji ergele, partizani iz sastava Druge proleterske brigade pod komandom Koče Popovića,  u prvoj borbi nakon njenog formiranja u Čajniču, na mučki način su opkolili i likvidirali, po jednim izvorima 126 pripadnika JVuO i 5 njihovih oficira (Monografija „Rogatica”), a po drugim izvorima (Druga proleterska brigada, Branislava Joksovića) 150 aktivnih oficira i podoficira JVuO” stoji u ovoj inicijativi, u kojoj nadležne u opštini podsjećaju i da je ovaj zločin bio uvod u veliko starobrodsko stradanje Srba.

U njoj su još naveli i da su partizani odmah po izvršenom zločinu na Borikama krenuli ka Vlasenici napadajući snage JVuO, koje su bile na frontu prema ustašama blokiranim u Han Pijesku. Time su olakšali prodor ustaške Crne legije u srpska sela u istočnoj Bosni i seriju zločina na opštini Rogatica, od Osova i Crkvina, sve do Starog Broda i velikog stradanja oko 6.000 srpske nejači.

U inicijativi nadležne u opštini podsjetili su i da se i o ovom stratištu Srba u bivšoj SFRJ ćutalo, ali da to ne znači i da su ga svi zaboravili.

Naime, pripadnici Četničkog ravnogorskog pokreta – Odbora za regiju Sjemeć – predvođeni predsjednikom Rajkom Stojanovićem, mjesto zločina na Borikama obilježili su drvenim krstom i podigli ogradu oko njega, ali godine čine svoje i ovo obilježje je pred propadanjem.

“Mišljenja smo da ovo mjesto zaslužuje da bude obilježeno spomenikom od čvrstog materijala, dostojnim događaja koji se ovdje odigrao, a da on bude uvršten u sastav istorijskog spomen-kompleksa “Stari Brod” rečeno je na kraju inicijative i pozvane su opštinske i republičke vlasti da što prije raspišu konkurs za idejno rješenje i pristupe izgradnji spomenika.

Primiče se i mart 2020. godine a ništa od toga još uvijek nije urađeno.

ISTOK

CATEGORIES
Share This

COMMENTS