Na Brljevu uz propuste ” opštinara” obilježeno 81godina od ustanka u Drugom svjetskom ratu i Dan opštine Gacko

Na Brljevu uz propuste ” opštinara” obilježeno 81godina od ustanka u Drugom svjetskom ratu i Dan opštine Gacko

U prisustvu velikog broja potomaka ustanika, gradjana Gacka, gosti iz bratske Crne Gore, brojnih zvanica i rukovodstva Opštine Gacko juče je u gatačkom selu Brljevo obilježeno 81 godinu od podizanja ustanka u porobljenoj Evropi, gdje su mještani ovog i okolnih sela predvodjeni popom Radojicom Perišićem 6. juna prije tačno 81. godinu prvi počeli borbu protiv fašizma.

Parastos stradalom popu Perišiću i njegovim sljedbenicima služili su sveštenici Avtovačke i Gatačke parohije.

Sve pohvale za za potomke koji su obilježavanje ovog velikog datuma i napor da žrtvu stanovništa sačuvaju od zaborava, a treba spomenuti da je ove godine po prvi put održana trka na brdo ” GAT” uz učešće velikog broja takmičara. Na Brljevu je danas priredjen i bogat kulturno umjetnički program.

No, nova vlast ni ovaj put nije mogla bez skandala. Skandali su Gračanima postali normalna stvar, ali ne i gostima koji su danas iz susjednih opština i država došli na ovu manifestaciju. Bez čaše vode proslavilo je danas svoju slavu, a onaj ko je zadužen za organizaciju, koja je posljednjih godina u rukama Opštine Gacko, je zaboravio da posluži žito, a parastos je obavljen čak i bez svijeća.

Na svu sreću načelnik nije zaboravio ponijeti govor koji je čitao prisutnima, pa se Dan opštine nije pretvorio u bruku većih razmjera. Posle ovog danas, zaboravljanja cvijeća na parastosu u Dobrom Polju, i proslave Republike pet dana kasnije, postavlja se pitanje šta je sledeće.

U stvari već se zna, a to je da će se Slava grada održati ispred “stare crkve”, umjesto kao što je to bio slučaj posljednjih nekoliko godina ispred novoizgradjenog hrama ” Sv. Trojice” u centru grada, jer se popločavanje koje je bilo najavljeno kao investicija kojom će posle preuzimanja vlasti pokazati kako se projekti završavaju prije roka pretvorila u pravu vječnost.

Potomcima još jednom sve pohvale u nadi da će svake godine novim sadržajima podizati nivo organizacije, a vi iz vlasti dok sa nje ne odete, ako vas neko pozove u goste, recite da ste iz nekog drugog mjesta, jer dosta je što nas brukat ovdje, izbjegnite makar u gostima.

Kroz Staru Hercegovinu

CATEGORIES
Share This