Modriča: Obilježen 9. maj Dan pobjede nad fašizmom

Modriča: Obilježen 9. maj Dan pobjede nad fašizmom

Kod Spomen kosturnice u Gradskom parku u Modriči, gdje su pohranjeni posmrtni ostaci 114 boraca NOR-a, danas je tradicionalno obilježen 9, maj, Dan pobjede nad fašizmom.

O ulozi Modriče i njenih građana u antifašističkoj borbi govorio je magistar istorije Đorđe Nijemčević.

On je istakao da smo u posljednje vrijeme svjedoci pokušaja falsifikovanja i prekrajanja istorije. „Ipak, svi spomenici podignuti su u sjećanje na div junake koji su dali svoje živote za slobodu i zato jesu svjedočanstvo o događajima iz prošlosti. Oni predstavljaju i obavezu za mlade da ih prime u nasljeđe i čuvaju istorijske činjenice“, rekao je Nijemčević i podsjetio na masovna stradanja civilnog stanovništva tokom Drugog svjetskog rata u Vranjaku, Miloševcu, Koprivni, Skugriću, ali i u susjednoj Dubici.

Prema njegovim riječima oko 850 Modričana borilo za slobodu u jedinicama NOR-a, od kojih je poginulo 224, što je sa civilnim žrtvama ukupno 750 stradalih.
Načelnik Jovica Radulović je obraćajući se prisutnima istakao da je jako važno da njegujemo kulturu sjećanja, koja je zasnovana na činjenicama. „Činjenice ne mogu biti dvojake i ukoliko sačuvamo kulturu i tradiciju sjećanja, mi ćemo uspjeti da očuvamo sjećanje na stradale za slobodu. Zato sa ovog mjesta šeljemo poruku mira sa željom da se zlo više nikad ne ponovi“, naglasio je Radulović.

Cvijeće na Spomen kosturnicu poginulih borca NOR-a u Gradskom parku položile su delegacije opštine Modriča, SUBNOR-a, Opštinske boračke organizacije, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milka Savić, predstavnici institucija, preduzeća i organizacija iz Modriče.

Radio Modriča

CATEGORIES
Share This