Manastir u Knežini je metoh Hilandara i od neprocjenjive važnosti za Romaniju

Manastir u Knežini je metoh Hilandara i od neprocjenjive važnosti za Romaniju

Mitropolit Hrizostom boravio je juče u Knežini kod Sokoca, gdje je sa mnom, te privrednicima, dobrotvorima i građanima razgovarao o obnovi Manastira Presvete Bogorodice. Bilo je riječi o renoviranju manastirskog hrama posvećenog svetim ravnoapostolima caru Konstantinu i carici Jeleni, izgradnji manastirskog konaka i pristupnog puta.

Manastir u Knežini jedan je od najstarijih pravoslavnih hramova u ovom kraju i jedan od manastira u kojem bratstvo, sveštenstvo i vjernici već dugo očekuju da bude izgrađen parohijski dom sa konakom.

Mitropolit Hrizostom organizovao sastanak, radni ručak na kojem bi se okupili donatori i dobrotvori voljni da pomognu.

Pozivu su se odazvali lokalni privredici, ali i privrednici i donatori iz drugih krajeva Republike Srpske.

Jedna od Mitropolitovih ideja je da se u narednoj fazi izgradnje, pored manastira u Knežini podigne kamp za djecu. Zbog ovih ali i drugih aktivnosti na obnovi i izgradnji ove svetinje svi prilozi i donacije su dobrodošle.

Jeromonah Vladimir Đuričić je od decembra 2015. nastojatelj ovog hrama koji je mjesto okupljanja vjernika i duhovni centar uprkos tome što mladi sa ovog područja sve češće odlaze u gradove, a okolna sela se lagano prazne i stare. Da se to zaustavi nedavno je u organizaciji opštinske administacije i Turističke organizacije Sokolac održan sastanak kako bi kandidovali Knežinu za izbor „Najljepša sela BiH“ a koji je pokrenuo USAID sa domaćim partnerima.

Manastir Knežina je manastir Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u selu Knežina, 11 kilometara od Sokoca.
Povodom obilježavanja 600 godina od Kosovske bitke 13. avgusta 1989. godine održan je u Knežini veliki narodni sabor i svečano proglašeno otvaranje novog manastira Presvete Bogorodice. Tom prilikom svetu liturgiju služili su episkopi: budimski Danilo, dalmatinski Nikolaj, sremski Vasilije i zvorničko-tuzlanski Vasilije uz sasluženje velikog broja sveštenika i đakona Eparhije zvorničko-tuzlanske i drugih eparhija Srpske pravoslavne Crkve. Prema predanju o čemu svjedoče temelji, prijašnji manastir je izgrađen 1371. godine kod izvora Knežine. Graditelj manastira je bio Andrijaš, brat Marka Kraljevića. Andrijaš je tada podigao deset crkvi, od čega su tri bile velike, a ostalih sedam manjih, smještene u obližnjim selima. Jedna crkva se nalazila na mjestu današnje, druga crkva, kako kaže jedno narodno predanje, je pretvorena u Sultan Selimovu džamiju, dok se za treću ne zna mjesto.

Preuzet tekst

ISTOK

CATEGORIES
Share This