Lopare: Nova mini hladnjača i sušara u Peljavama

Lopare: Nova mini hladnjača i sušara u Peljavama

Živan Delić iz Peljava kod Lopara je u rodnom selu započeo izgradnju kompleksa za proizvodnju zdrave hrane.

„Za početak sam napravio mini sušaru sa mini hladnjačom i prvenstveno je namijenjena za proizvodnju suve šljive“, rekao je Delić novinarima.

On je istakao izuzetnu saradnju sa opštinom Lopare i njenim rukovodstvom čemu svjedoči i posjeta načelnika Rade Savića, sa saradnicima, ovom imanju u Peljavama.

„Ovaj projekat je krenuo kao hobi, ali s obzirom na dobru podršku i razumijevanje načelnika i opštine Lopare i ličnom angažovanju prerastao je u nešto ozbiljnije.

Nadam se da će u sve da se uključi i Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske, kako bi uspjeli zaokružiti komletan proces“ zaključio je Delić.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić je rekao da podržava da se, izuzetno kvalitetno i zdravo, voće proizvedeno na Majevici prerađuje u proizvodnim kapacitetima u ovoj lokalnoj zajednici.

„ Uvjerili smo se u kvalitet izvedenih radova kada je u pitanju mini hladnjača i sušara, te u skladu sa mogućnostima opština će podržati ovaj projekat, kao i svako drugo ulaganje naših građana u proizvodne kapacitete i otvaranje novih radnih mjesta“, saopštio je Savić.

Dragiša Vidaković, kao predstavnik firme iz Ugljevika koja je instalirala opremu za sušaru i hladnjaču je rekao da je trend u svijetu proizvodnja sušenih proizvoda od voća, drugih biljaka i gljiva i da se sve to može raditi u Delićevom pogonu.

Sušara je trenutnog kapaciteta 600 kilograma na dnevnom nivou, dok je kapacitet hladnjače 20 tona, a namjera Delića je da se proširi na 40 tona.

Za sušenje kao energent se koristi drvo, a sam proces je na principu sušenja parom, bez doticaja dima, tako da nema štetnih gasova.

Do sada je u kapacitet uloženo 70.000 KM, a planiarno je ulaganje od još 30.000 KM.

ISTOK

CATEGORIES
Share This