Legitimna prva sjednica skupštine opštine Višegrad

Legitimna prva sjednica skupštine opštine Višegrad

Izgleda da se priča o Višegradu o jednoj i drugoj konstitutivnoj sjednici Skupštine opštine privodi kraju…

Pošto se načelnik Mladen Đurević (SNSD) ponovo žalio Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, nakon što je sud presudio da se ponovi prva konstitutivna sjednica i na drugu, s obrazloženjem da nije legitimna stigao je i odgovor:

“Ministarstvo je mišljenja da je Skupština opštine Višegrad u ponovnom postupku sazvala i održala prvu sjednicu Skupštine opštine u skladu sa presudama Okružnog suda u Istočnom Sarajevu odnosno u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom opštine Višegrad i Poslovnikom o radu Skupštine opštine,“ napisano je u mišljenju Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS koje je dostavljeno načelniku Đureviću i odbornicima skupštinske manjine sa SNSD na čelu.

Predsjednik Skupštine opštine Višegrad Muamer Sofović je podsjetio da je opština Višegrad ušla u drugu godinu bez budžeta, koji nije usvojen za prošlu 2021. niti je pred odbornicima Đurević prezentovao nacrt za ovu godinu.

“Nadamo se da će sad načelnik, koji je dosad opstruisao rad skupštine i skupštinske većine, ostvariti saradnju sa opštinskim parlamentom i zakonodavnom vlašću i da će što prije pustiti u u proceduru nacrt budžetta za ovu godinu kako bi grad vido bolje dane”, dodao je Sofović.

Predsjednik OO SDS, koji predvodi skupštinsku većinu od 11 odbornika iz osam stranaka, Miroslav Кojić kaže da je Višegrad konačno dočekao da nadležno ministarstvo prizna da je prva konstitutivna sjednica održana zakonito.

“Trebalo je zato da prođe više od 14 mjeseci i poslije niza peripetija, ucjena, prijetnji, pokušaja kupovine odbornika skupštinske većine od strane načelnika opštine uz svesrdnu pomoć Ministarstva uprave i lokalne samouprave pa čak i sudija Okružnog suda u Istočnom Sarajevu koji su na tužbe od istog ministarstva i Vlade nažalost potpuno zloupotrebili pravo. Sud je donosio presude  koje nemaju nikakve veze sa pravnom samo da bi omogućio da se razbije postojeća većina i načelnik formira svoju sa SNSD-om na čelu”, dodao je Кojić.

On je izrazio žaljenje da je proteklo vrijeme nepovratno za opštinu izgubljeno čiji građani ispaštaju zbog toga u mnogo čemu.

Na drugoj konstitutivnoj sjednici skupštine opštine odbornici skupštinske većine usvojili su inicijativu za pokretanje postupka opoziva načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića.

(BN)

CATEGORIES
Share This