Lazo Đurđević izgubio podršku vlasti u FG „Birač“

Lazo Đurđević izgubio podršku vlasti u FG „Birač“

Skupštinu povjerilaca Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, koja je održana juče u Bijeljini, obilježila je oštra polemika pojedinih povjerilaca i stečajnog upravnika Laze Đurđevića. Predstavnik Pravobranilaštva RS Milan Bastah rekao je da su izvještaji stečajnog upravnika samo opisi odluka Odbora povjerilaca, a Đurđević je uzvratio optužbom da Odbor ne izvršava svoje obaveze.

Pored toga, ovi povjerioci su glasali protiv svih ostalih odluka koje je predložio upravnik i na kraju je usvojen samo izvješaj stečajnog upravnika, dok ostale odluke koje je pripremio nisu dobile podršku.

Milan Bastah, koji je i član Odbora povjerilaca, je tokom diskusije rekao da se ne slaže sa izvještajem stečajnog upravnika navodeći da se u njemu spominju samo odluke Odbora povjerilaca, a ne sam rad upravnika.

„Taj izvještaj više mogu smatrati izvještajem Odbora povjerilaca, a ne izvještajem stečajnog upravnika. Upravnik je trebao da predoči trenutno stanje fabrike, faze samog postupka, probleme, da li se može očekivati okončanje stečaja kao i namirenje svih stečajnih povjerilaca“, kazao je Bastah.

Kazao je da su svi izvještaji stečajnog upravnika opisi odluka Odbora povjerilaca i da ne vidi zašto se ne bi prestalo sa takvom praksom i zašto stečajni upravnik ne bi predočio izvještaj o svom radu kao zasebnom radu organa stečajnog postupka.

„U vezi drugih odluka, a konkretno za Baošiće, odluku je Odbor povjerilaca donio, i koliko mi je poznato postoji upravni spor koji je pravosnažno riješen i parnični postupak za utvrđivanje ništavosti odluke vlade RS koji se vodi pred ovim sudom, zbog čega smatram da treba prepustiti odluku sudu. Pretjeranim isticanjem problema oko Baošića od strane stečajnog upravnika se skreće pažnja da drugih bitnih stvari u ovom postupku“, rekao je Bastah koji je predstavnik Pravobranilaštva RS, a koje zastupa Poresku upravu RS.

Njegove stavove podržao je i predstavnik Ministarstva finansija.

Na Bastahove zamjerke Lazo Đurđević je odgovorio da on svoje obaveze izmiruje u skladu sa zakonom, ali “da nije siguran da pojedini članovi Odbora povjerilaca izvršavaju svoje obaveze koje su im propisane zakonom, a što se vidi iz izveštaja”.

„Ne stoje primjedbe da su u izvještaju samo navedene odluke Odbora, a da nisam napisao ono sto sam ja radio jer svaku odluku Odbora povjerilaca ja lično moram da realizujem. Takođe, vidi se prepiska sa Investiciono-razvojnom bankom RS, izjašnjenje na zahtjev o promjeni tabele priznatih i osporenih potraživanja. Iz svega naprijed navedenog se vidi da je izlaganje punomoćnika Poreske uprave netačno i volio bih da mi objasni kako to se pravi izvještaj i gdje je to propisano“, naveo je Lazo Đurđević.

Pojedini povjerioci su istakli da dosadašnji rad Odbora povjerilaca nije ispunio očekivanja i predložili sudu promjenu članova Odbora.

(Capital)

CATEGORIES
Share This