Kuda idu divlje svinje

Kuda idu divlje svinje

Ovo su bare ispod sela Danića nakon najezde divljih svinja. U večernjim i noćnim satima pojedinačno ili u krdima divlje svinje haraju ovim poljoprivrednim površinama nanoseći ogromnu štetu. U pitanju su kosanice koje ova divljač upotpunosti preore u potrazi za korjenjem, tako da se stiče utisak da gledate svježe uzorane njive a ne livade koje bi u junu trebalo da se kose. Kako kažu poljoprivrednici o kosidbi livada koje pohode divlje svinje nema ni govora. Trava tu neće porasti a ako je i bude neće se moći kositi zbog iskomadane zemlje i busenja.

 

Uzme li se u obzir dugotrajna suša u zimskom periodu a po svemu sudeći nastaviće se i tokom proljeća, za očekivati je loš ukos sijena. Ovdašnji poljoprivrednici kažu da sami ne mogu zaštiti svoja imanja a štetu im niko neće nadoknaditi.

Evidentno je da su se divlje svinje namnožile i da se sve više približavaju naseljima u potrazi za hranom. Tokom protekle jeseni su nanijele ogromnu štetu na njivama krompira. Nekoliko domaćina iz Danića nisu ni imali potrebe da vade krompir jer su to prije njih obavile svinje.

Divlje svinje se tretiraju nao nezaštićena divljač. Kažu da su kobasice od mesa ove divljači pravi delikates. Ipak, začuđujuće je zašto lovci nisu zainteresovani za njihov odstrel. A poljoprivrednicima iz Danića ostaje jedino da se mole Bogu da se ova divljač preseli na neku drugu destinaciju.

Radio Gacko

CATEGORIES
Share This