Krivične prijave zbog rušenja Vanekovog mlina

Krivične prijave zbog rušenja Vanekovog mlina

– Zbog rušenja Vanekovog mlina, koji je pod zaštitom Zavoda za kulturno-istorijsko nasljeđe Republike Srpske, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je najavio da će Gradska uprava podnijeti krivičnu prijavu protiv odgovornih lica.

Rušenje Vanekovog mlina nije samo izazvao bijes građana Bijeljine nego i gradskih vlasti koji su pokrenuli pitanje krivične odgovornosti.

Prvi korak, kako je kazao gradonačelnik Petrović, biće Okružno javno tužilaštvo od kojeg očekuju da pronađe ko je odgovoran za rušenje objekata koji su bili pod zaštitom.

“Mi smo ovdje iznjeli sve dokumente i sarađivaćemo sa Okružnim javnim tužilaštvom. Mi takav odnos nećemo trpiti i natjeraćemo da službe rade svoj posao”, rekao je Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.

Jedno je jasno, ovaj spomenik kulture nije trebao biti srušen već restauriran.

Prema riječima Borjana Maksimovića, rukovodioca Gradskog odjeljenja za prostorno uređenje i urbanizma, ovo odjeljenje je donijelo rješenje o uklanjanju objekata koji nisu pod zaštitom, a da investitor u zahtjevu nije ni tražio uklanjanje zaštićenih objekata.

Izlaskom na teren, gradski građevinski inspektor zaključio je da je izdato rješenje zloupotrebljeno.

Kako je naveo Predrag Petričević, načelnik Gradskog odjeljenja za inspekcijske poslove, dalji koraci su u nadležnosti republičkog građevinrskog inspektora kome je već upućen dopis iz graskog odjeljenja.

Advokat Miloš Stevanović, zastupnik kompanije “Pavgord”, rekao je Srni da je sve na lokaciji Vanekovog mlina urađeno u skladu sa odobrenjem za uklanjanje objekata I sa projektnom dokumentacijom koji su odoborile sve nadležne institucije.

Zbog neprocijenjive štete koja je pričinjena kulturno-istorijskom nasljeđu, Gradska uprava uputiće inicijativu Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinrstvo I ekologiju Srpske da investitor na osnovu novog projekta vrati prvobitni izgled Vanekovog mlina.

(BN)

CATEGORIES
Share This