Kontejneri „Hljeb od tekstila“ na još četiri lokacije u Banjaluci, stari obnovljeni

Kontejneri „Hljeb od tekstila“ na još četiri lokacije u Banjaluci, stari obnovljeni

– Kontejneri „Hljeb od tekstila“ su bili u veoma lošem stanju, tako da je tim iz Udruženja građana „Mozaika prijateljstva“ mjesec dana vrijedno radio na njihovoj sanaciji, a postavljeni su i na četiri nove lokacije u Banjaluci.

Prema riječima Miroslava Subašića, predsjednika ovog udruženja, kontejneri su bili oštećeni i propali.

„Morali smo krenuti u sanaciju, kako bi se akcija i dalje mogla sprovoditi. Sanacija je trajala mjesec dana, a radili smo najviše na lakiranju i varenju“, pojasnio je Subašić za „Nezavisne novine“.

Dodaje da su 90 odsto kontejnera ostavili na postojećim mjestima.

„Uveli smo još četiri nova mjesta za ove naše kontejnere. Stavili smo jedan kod tržnog centra ‘Delta’, zatim u Novoj varoši, tačnije kod ‘Medicinske elektronike’ i u Novom Boriku“, istakao je on.

U gradu ovo udruženje ima ukupno 25 kontejnera.

„Prošle godine smo imali nešto više kontejnera, ali smo nekoliko njih morali povući jer ih nismo mogli sanirati“, naveo je Subašić.

Ove godine pokušaće da naprave još kontejnera.

„Nisam siguran koliko je tačno za ovih osam mjeseci prikupljeno odjeće kroz ovu akciju. Okvirno, mi mjesečno sakupimo oko pet tona odjeće“, rekao je Subašić.

Svake sedmice se prikupljena odjeća iz ovih kontejnera dijeli po tri puta onima kojima je to potrebno, kako u centru grada, tako i po selima.

„Ima dosta odjeće i obuće koje nije upotrebljiva, ali zato se i zove hljeb od tekstila, pa ono što pronađemo u kontejnerima, a da nije u dobrom stanju, može služiti nekoj drugoj svrsi, kao na primjer pravljenju torbi“, pojasnio je Subašić.

Podsjećamo, prošle godine prikupljeno je između 20 i 30 tona odjeće iz kontejnera „Hljeb od tekstila“, koje je postavilo Udruženje građana „Mozaik prijateljstva“, što je znatno manje u odnosu na 2021. godinu, koja je bila rekordna, te je prikupljeno čak do 50 tona odjeće.

„U godinama kada je vladala pandemija virusa korona prikupljeno je više odjeće, jer su ljudi imali više vremena, te su samim tim više čistili ormare i odvajali odjeću koja im nije potrebna“, kazao je ranije Subašić.

Kako je rekla jedna Banjalučanka, svake godine jednom ili dva puta donira odjeću putem akcije „Hljeb od tekstila“.

„Pokloniti nekome nešto i učiniti humano djelo je prelijep osjećaj, zato pozivam sve mještane da odjeću koju ne planiraju više nositi odlože u kontejnere koje postavlja ‘Mozaik prijateljstva’. Niko ne može znati šta ga očekuje u životu i da li će baš njemu biti potrebna pomoć. Svi mi imamo dosta odjeće, kako vlastite, tako i dječje, koju ne možemo više nositi, te takvu odjeću svakako treba donirati nekome“, rekla je ova mještanka.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This