Konkretne odluke u korist naše djece i grada Bijeljina

Konkretne odluke u korist naše djece i grada Bijeljina

– Roditelji đaka koji putuju do škole i mališana koji pohađaju privatne vrtiće mogu očekivati veću finansijsku podršku grada, rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, gostujući u Jutarnjem programu, navodeći da se ovaj vid podrške odnosi i na bračne parove koji su u postupku vantjelsne oplodnje, kao i za tek novorođenu djecu.

-Grad Bijeljina ne može uticati na cijenu đačkih karata, jer to određuju autoprevoznici, koji su se prethodno prijavili na javne pozive, raspisane od strane rukovodstva školskih ustanova, ali može da poveća subvencije za đake koji putuju do škole, istakao je gradonačelnik Petrović.

“Direktno na račune roditelja biće svakog mjeseca tokom školske godine uplaćivan iznos od 35 KM za djecu koja putuju do 10 kilometara i 40KM za djecu koja putuju do škole a razdaljina je veća od 10 kilometara”, objasnio je Petrović.

Isto tako, roditelji čija djeca pohađaju privatne vrtiće dobijaće na račun uvećane subvencije, naveo je gradonačelnik Bijeljine.

“Cilj je izjednačiti cjenu privatnih i javnih vrtića, tako što će Gradska uprava postojeću odluku za subvencionisanje boravka djece u privatnim vrtićima sa učešćem od 10 odsto od ukupnog iznosa izmijeniti, što donosi povećanje od ukupno 20 odsto”, objasnio je gradonačelnik Bijeljine.

Da ne ide sve glatko i da pojedinima smetaju ove promjene, pokazuju i uložene žalbe tokom trajanja postupka opremanja novog vrtićkog objekta Đurđevak na Ledincima.

“Onaj ko se žali na tender ne uplati žalbenu taksu, a ta žalbena taksa iznosi u zavisnosti od visine raspisanog tendera, I onda vidite da je cilj da se taj postupak opremanja vrtićkog objekta produži kako bi se uzelo dragocjeno vrijeme zadjecu”, pojašnjava Petrović.

Takođe, Gradonačelnik je najavio novine i za sve mlade bračne parove koji putem vantjelesne oplodnje žele da dobiju potomstvo.

“Grad je do sada sufinansirao četvrti pokušaj vantjelesne oplodnje, tačnije, Fond zdravstvenog osiguranja finansira tri pokušaja, uz koje mi možemo odobriti vanredne troškove, koje ne pokriva Fond – putovanja, lijekovi i druge trškove za parove u iznosu od 1.500 KM, potpisao sam Odluku za povećanje iznosa na 2.500 KM”, istako je Ljubiša Petrović.

Ni novorođena djeca nisu ostala bez podrške, kaže Petrović, dodajući da je odluka o finansijskoj podršci tek rođenoj djeci trenutno u izradi. Finansijska podrška porodicama i roditeljima za gradonačelnika Petrovića predstavlja kapitalno ulaganje, koje osim navedenih sadrži i odluku da se svim učenicima obezbijede besplatni udžbenici i školski pribor za narednu školsku godinu, najavio je gradonačelnik Ljubiša Petrović, gostujući u Jutarnjem programu BN TV.

(BN)

CATEGORIES
Share This