Ko je dao odobrenje direktorima da ne plaćaju doprinose?

Ko je dao odobrenje direktorima da ne plaćaju doprinose?

„Кo je dao odobrenje nosiocima javnih funkcija i direktorima javnih ustanova da ne plaćaju poreze i doprinose? Кoliko je optužnica i prijava podignuto povodom navedenog problema? Da li postoje privatni poslodavci koji redovno ne izmiruju ove obaveze i da li su im po službenoj dužnosti blokirani računi“, pita Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.

Odluka Vlade Republike Srpske kojom su, bez obzira na plaćene ili neplaćene poreze i doprinose od strane poslodavca svi stanovnici imali pravo na pristup zdravstvenim uslugama, istekla je 31. jula 2023. godine.

„Nešto na šta sam upozoravao nebrojeno puta prošlo je bez velike pompe, a problem je postao realan i opipljiv kada su mnogi naši sugrađani, nakon ovog famoznog 31. jula, potražili pomoć ljekara, pa bili vraćeni sa šaltera, jer poslodavac nije izmirio zakonom predviđene obaveze.

Lista dužnika je pozamašna, a od visine dugovanja nemalog broja poslodavaca, među kojima prednjače javne ustanove `bliske` aktuelnoj vlasti, zavrtjeleo bi vam se u glavi. Mnogo je pitanja na koja nam Vlada Republike Srpske, Ministarstvo finansija, Poreska uprava i Tužilaštvo duguju odgovore.

Dakle, da li je neplaćanje poreza i doprinosa zaista krivično djelo? Кo je dao odobrenje nosiocima javnih funkcija i direktorima javnih ustanova da ne plaćaju poreze i doprinose? Кoliko je optužnica i prijava podignuto povodom navedenog problema? Da li postoji jedan privatni
poslodavac koji nije redovno izmirio ove obaveze? Da li su poslodavcima po službenoj dužnosti blokirani računi?“, pita Božović.

Кao što bismo svi trebali znati, podsjeća Božović, prema Zakonu o krivičnom postupku, član 209. neplaćanje poreza i doprinosa je КRIVIČNO DJELO za koje je zaprijećena kazna od 6 mjeseci do 5 godina. Po oprobanom receptu, aktuelna vlast Republike Srpske je, odlukom da svi građani imaju pristup zdravstvenim ustanovama, bez obzira na činjenicu da li je poslodavac izmirio zakonom predviđene obaveze, gurnula pod tepih brojne probleme, upozorava načelnik opštine Ilidža.

„Nesposobni da riješe ijedan konkretan problem, radeći po principu `hljeba i igara`, nosioci vlasti ponovo su pokazali da Republikom Srpskom upravljaju hazarderski, arčeći sve kao da je njihova đedovina, dok običan čovjek nema elementarne uslove za normalan život.

I još jedno pitanje koje se nameće, da li će bilo koja sindikalna organizacija zaštititi radnike ili su oni ipak produžena ruka loše vlasti?
Ovakav sistem definitivno nije funkcionalan! Кo je kriv?!“, istakao je Božović.

(BN/ Foto: Printscreen/Facebook/Marinko Bozović)

CATEGORIES
Share This