Klub odbornika SDS Istočno Novo Sarajevo napustio sjednicu zbog vrijeđanja odbornika Ignjatovića

Klub odbornika SDS Istočno Novo Sarajevo napustio sjednicu zbog vrijeđanja odbornika Ignjatovića

Klub odbornika Srpske demokratske stranke (SDS) u SO Istočno Novo Sarajevo napustio je zasjedanje parlamenta zbog odstranjivanja odbornika ove stranke Stefana Ignjatovića sa sjednice.

Ignjatović je u izjavi novinarima rekao da mu je na današnjoj sjednici uskraćeno pravo na diskusiju, te da su ga predsjednik SO i načelnik opštine uvrijedili.

– Ja sam postavio svoje amandmane ka načelniku koji je predlagač budžeta, koji je mene okarakterisao kao osobu koja je odgovorna za to što će opština ostati bez određenih sredstava, međutim u mojim izjavama u medijima ja sam uvijek govorio da je na našu sreću SO dobila te sredstva, ali na nesreću naših građana što smo dobili toliki novac od igara na sreću – kaže Ignjatović.

Ignjatović je za današnju sjednicu pripremio šest amandmana, među kojima je od opštine tražio da se u rebalansu budžeta uvrste sredstva za pomoć boračkoj populaciji, udruženju sa četvoro i više djece, Udruženju amputiraca, DŽudo klubu “Slavija” i drugim.

Šef Kluba odbornika SDS Natko Sudžuka rekao je da današnju sjednicu napuštaju isključivo zbog izbacivanja Ignjatovića, te kako je rekao, nedozvoljavanja rada odbornika na zasjedanju Skupštine opštine.

Sudžuka je rekao da je ovome prethodila i rasprava na temu poreza na prihode od igara na sreću, a na osnovu čega će opštini Istočno Novo Sarajevo pripasti oko tri miliona KM, dok će opštinama Pale i Istočna Ilidža pripasti po 20.000 KM.

O ovome je naš portal pisao u prethodnom periodu.

Sudžuka kaže da ta cifra koju bi ostvarila opština Istočno Novo Sarajevo sumnjiva, te da su odbornici ovog kluba optuženi što su dostavili odbornički materijal kolegama odbornicima u paljanskoj Skupštini opštine.

– Odbornički materijal je javno dostupan i kakav bih ja bio odbornik da sav svoj materijal ne podijelim sa građanima, u ovom slučaju sa kolegama sa Pala. Imam pravo na uvid u materijal svake sjednice skupština bilo koje opštine – kaže Sudžuka, te dodaje da potpuno preuzima svaku odgovornost smatrajući to ispravnim.

– Ja kao odbornik imam pravo da dostavim materijal kome želim, kao što imam pravo da tražim odbornički materijal iz drugih skupština opština, tako da na sebe preuzimam punu odgovornost – kaže Sudžuka.

Sudžuka, kao i odbornici SDS sa Pala, smatra da je iznos koji će opština Istočno Novo Sarajevo ostvariti po ovom pitanju u odnosu na opštine Pale i Istočnu Ilidžu, nelogičan i samo traže da se to detaljno preispita.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je novinarima da ono što odbornik SDS Stefan Ignjatović tvrdi nije tačno, te kao dokaz na to navodi mogućnost uvida u stenogram sa sjednice.

Katić ističe da on nije vrijeđao Ignjatovića i njegove porodice, te da ne postoji nikakav kontekst iz kojeg se takvo nešto može protumačiti.

Predsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo Vedran Jovančić je istakao da je odbornik SDS Stefan Ignjatović sa sjednice udaljen zbog neprimjerenog ponašanja i vrijeđanja njega i načelnika opštine, kao i čitavog parlamenta.

– Meni je u opisu posla da poštujem i držim red na sjednici Skupštine opštine, ali kolega Ignjatović me je iznenadio svojim ponašanjem danas upućivanjem neprimjerenih riječi, ne samo načelniku opštine i meni, kao predsjedniku skupštine, nego su tu izrečene neke psovke na račun čitave Skupštine opštine – kaže Jovančić.

Jovančić dodaje da nije pristao na zahtjev Kluba odbornika SDS nakon održane pauze da se na sjednicu vrati odbornik Ignjatović, jer smatra da je to bila ucjena po cijenu njihovog učestvovanja na sjednici parlamenta.

– Ja ne mogu da kršim etički kodeks i poslovnik Skupštine po kojem sam odstranio odbornika zbog nedoličnog ponašanja i nisam povukao tu odluku, čak šta više, poslije preslušavanja stenograma postupićemo prema daljim procedurama – kazao je Jovančić.

Katera

CATEGORIES
Share This