Kako se pandemija virusom korona odrazila na privredu Gacka?

Kako se pandemija virusom korona odrazila na privredu Gacka?

Na ovu temu razgovarali smo sa komandantom Kriznog štaba i zamjenikom načelnika opštine Gacko Radojicom Antunovićem.

ISTOK: Imate li pokazatelje kako je situacija sa virusom Korona djelovala na privredne subjekte u opštini Gacko?

U Centralnom registru preduzetnika opštine Gacko, trenutno, status aktivan ima 95 samostalnih preduzetnika čije je sjedište na području naše opštine.
Vanrednim stanjem koje je bilo na području RS, ograničenjima i zabranama rada koje su uvedene, najviše su pogođeni preduzetnici koji obavljaju djelatnosti iz oblasti ugostiteljstva, djelatnosti pripreme i posluživanja hrane i pića.

ISTOK: O kojem broju privrednih subjekata govorite, koji su najviše pogođeni ovom situacijom?

Naredbom Kriznog štaba Opštine Gacko od 16.03.2020. godine zabranjen je rad ugostiteljskim objektima kojih je, u periodu zabrane, u našem registru status aktivan bilo 29 i ukupan broj radnika koji su zaposleni u oblasti ugostiteljstva je oko 70.
Zaključkom Kriznog štaba 23.03.2020. godine zabranjen je rad frizerskim salonima i buticima. U našoj opštine ima registrovano pet frizerskih salona u kojim je zaposleno pet radnika. Samostalnih preduzetnika koji obavljaju djelatnost trgovine na malo odjećom-butici ima 7 i njima je odobren nastavak rada, sa ograničenim radnim vremenom, 01.04.2020. godine. Nastavak rada za ugostitelje i frizerske salone odobren je tek 11.05.2020. godine a naloženo im je da se u radu pridržavaju upustva i mjera koje propisuje Institut za javno zdravstvo RS.

ISTOK: Da li je bilo preduzetnika koji su prestali sa radom u prethodna 3-4 mjeseca?

U periodu uvođenja zabrana i ograničenja u poslovanju pet samostalnih preduzetnika podnijela su zahtjev za privremenu odjavu, u određenom trajanju, i kao razlog naveli višu silu. Radi se o dva preduzetnika koji obavljaju trgovinsku djelatnost, dva ugostiteljsku i jedan taksi prevoznik.
Takođe u ovom periodu bio je jedan zahtjev za registraciju preduzetnika, čija je pretežna djelatnost pružanje usluga smještaja
Zahtjeva za trajni prestanak obavljanja djelatnosti nije bilo.

ISTOK: Kolika je mogućnost Opštine da pomogne tim pogođenim kategorijama , kako privrede tako i stanovništva generalno?

Opština Gacko je za mjesec mart svim poslodavcima iz oblasti ugostiteljstva i turizma subvencionisala pola neto plate. Pošto sam ubijeđen da problemi poslodavaca iz ovih oblasti kao i svih drugih tek predstoje moramo dobro analizirati situaciju i u skladu sa našim mogućnostima pomoći svima njima. Najgore što se moće desiti je da pojedini poslodavci moraju prestati sa radom i da veći broj radnika ostane bez posla. Osim pomoći poslodavcima moramo voditi računa i o socijalno ugroženim kategorijama našeg stanovništva. Za vrijeme vanrednog stanja smo zajedno sa OO Crvekog krsta Gacko i sa Centrom za socijalni rad pomogli dosta ovih porodica i pojedinaca. Tako je u navedenom periodu pomognuto 164 porodice u prehrambenim artiklima i sredstvima za higijenu. Te vrste pomoći će se nastaviti i ubuduće. Osim ove vrste pomoći podijeljena je i značajna pomoć u zaštitnim sredstvima preko 5000 pari rukavica, 5800 maski, 70 zaštitnih odijela za Dom zdravlja.

ISTOK: Kako gledate na dalji razvoj situacije kako u Gacku tako i šire?

Nisam pretjerani optimista generalno gledano za skorim poboljšanjem stanja. Svi vidimo i znamo gdje i kako živimo. I da nije bilo virusa u Republici Srpskoj i BiH kriza bi eskalirala ove godine. Sistem koji je neodrživ samo nas vuče sve dublje u sunovrat. Što se tiče Gacka, u većini slučajeva dijelimo sudbinu građana Republike Srpske. Opšta klima i neizvjesnost guši svaku lokalnu zajednicu u njenom razvoju. Investicija nema , nema novih radnih mjesta a bez toga nema ni napretka. A niko ozbiljan neće uložiti svoj kapital u zemlju kao što je BiH.

ISTOK: Šta građani Gacka mogu očekivati od investicija u ovoj i narednoj godini?

Očekivati je da će ove i sljedeće godine biti realizovan veliki broj projekata iz oblasti infrastrukture u Gacku. Obim investicija će zavisiti od realizacije kreditnog zaduženja. Ono što je najbitnije je završetak projekta vodosnabdijevanja opštine Gacko. Zbog ove situacije sa virusom početak izvođenja radova će početi sa zakašnjenjem od neka dva mjeseca, tako da će i rok završetka radova biti vjerovatno prolongiran za neka dva mjeseca. Projekat izgradnje nove sportske dvorane ide po planu. Planirana je i velika investicija izgradnje Doma za stara lica, sistem vodosnabdijevanja u MZ Brljevo i MZ Fojnica. Zatim asfaltiranje i popravka ulica u gradu kao i velikog broja puteva u selima. Sve ove investicije čine naš život ljepšim i lagodnijim ali bez direktnog ulaganja u privredu i otvaranja novih radnih mjesta neće mnogo doprinijeti velikom razvoju Gacka i sprečavanju daljeg iseljavanja stanovništva sa naših prostora. A ključnu ulogu u stvaranju pozitivne klime i realizaciji velikih projekata svakako ima vlast na nivou Republike Srpske i BiH. Ono što posebno zabrinjava sve građane Gacka je stanje sa RiTE Gacko. Ne ulazeći u analizu trenutnog poslovanja i trenutne situacije u tom preduzeću, a evidentno je da ni ona nije sjajna, više me brine neizvjesnost oko rada ovog i izgradnje nobog objekta u narednom periodu. Bilo je previše lažnih obećanja i neuspješnih pokušaja da bi sada vjerovali u bilo šta. A što je najžalosnije više ni obećanja nema.

ISTOK: Iz ovoga bi se moglo zaključiti da niste veliki optimista kada je u pitanju razvoj kako Gacka i Hercegovine tako i cijele RS?

Ne bih baš tako rekao. Da nisam optimista da će doći bolji dani za sve nas ne bih živio ovdje i bavio se poslom kojim se bavim. Ali pokušavam biti realan i svjestan situacije u kojoj se nalazimo. Nadam se da će mlađe generacije preuzeti više odgovornosti i akcije za promjenama. Ukoliko se to desi siguran sam da će biti bolje za sve nas.

ISTOK

CATEGORIES
Share This

COMMENTS