Kako Lopare koriste potencijal srpske dijaspore?

Kako Lopare koriste potencijal srpske dijaspore?

Lopare su jedna od rijetkih opština u Republici Srpskoj koja koristi potencijal koji nudi srpska dijaspora. Svake godine privlače nove investitore iz inostranstva, a ovogodišnji Poslovni forum u okviru manifestacije `Dani dijaspore` bio je prilika za razmjenu poslovnih ideja i predstavljanje projekta „Dijaspora invest“ koji nudi pomoć prilikom pokretanja biznisa u zavičaju.

Svugdje pođi, ali kući dođi – vođen ovom izrekom, Miloš Bošković iz Lopara, nakon 26 godina provedenih u Južnoj Africi vratio se u zavičaj sa torbama punim iskustva i osnovao farmu koza. Od ove godine proizvodi sir. Trenutno ima oko 100 grla, a planira da proširi stočni fond na 250 do 300 grla.

“S tim da bi poslije toga pokušali da razvijemo kooperante koje bi nas snabdijevale sa mlijekom. Naša je želja da proizvodimo oko 2.000 litara mlijeka dnevno. Vrlo sam zadovoljan saradnjom sa lokalnim vlastima.”, navodi Bošković.

Osim potencijala za razvoj stočarstva, Lopare raspolažu prirodnim bogatstvima, koje pogoduju razvoju turizma. To je prepoznao Vlado Antić i prije četiri godine investirao u bazene.

Za BN kaže da je prezadovoljan saradnjom sa opštinskim vlastima i da mu je na prvom mjestu sigurnost koju ima u Loparama.

“Bazeni rade, jeste da je to sezonski, ali koliko imamo osam radnika ta tri mjeseca. Znači koliko, toliko pomažemo našoj sredini.”

Pozitivnih primjera je mnogo, a biće ih još više uz projekat „Dijaspora invest“ koji podržava USAID. Potencijalnim investitorima ponuđena je mogućnost da konkurišu za sredstva prilikom pokretanja biznisa u zavičaju. Putem tog fonda investitori će moći aplicirati do 70.000 KM za
investiranje u stalna sredstva, uglavnom za nabavku opreme, mašina, alata i slično.

U ovoj godini još tri poslovne ideje su realizovane, kaže načelnik Rado Savić i naglašava da su već ranije ostvarena pozitivna iskustva sa „Dijaspora invest“ programom.

“Ovo je prilika da pozovemo sve zainteresovane da konkurišu kad bude javni poziv, da pokrenu svoj biznis i da na taj način učvršćujemo našu saradnju sa dijasporom i da pošaljemo poruku našim ljudima širom svijeta da ovdje ulože, da se može poslovati ako je poslovna ideja dobra, ako su radnici dobro plaćeni to je formula za uspjeh.”, ističe Savić.

Zapad postaje zasićen sa ulaganjima, ako se već otvaraju subvencije, zašto mi ne bismo ulagali ovdje? kaže Stojan Stevanović, predsjednik Udruženja srpskih prvrednika iz Švajcarske.

Na području Lopara naši ljudi iz inostranstva do sada su realizovali 20 poslovnih ideja i zaposlili oko 150 radnika. U narednih pet godina cilj je, kaže načelnik Savić, privući još investitora iz dijaspore, odnosno dostići broj od 50 firmi u opštini.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This