Imovina HPK „Draksenić“ ide u bescjenje

Imovina HPK „Draksenić“ ide u bescjenje

Hemijska prerada kukuruza (HPK) „Draksenić“ iz Kozarske Dubice, koja je prvobitno procijenjena na oko 20 miliona maraka, na kraju će biti prodata u bescjenje.

Naime, u aprilu ili početkom maja bi trebala biti održana šesta javna licitacija na kojoj će cijena ovog preduzeća u stečaju najvjerovatnije biti ponovo snižena.

Na posljednjoj, petoj licitaciji, početna cijena je bila osam miliona marka, dok preduzeće nije moglo biti prodato po cijeni nižoj od šest miliona KM.

Međutim, kao i prethodne i ona je propala jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Stečajni upravnik ovog preduzeća Vojo Pavičić kazao je za CAPITAL da bi Skupština povjerilaca trebala zasjedati krajem ovog mjeseca.

„Meni je najbitnije da se nastavi djelatnost preduzeća. To mi je najvažniji uslov, a povjerioci će odrediti po kojoj cijeni će dati firmu“, kazao je Pavičić.

Podsjetimo, dug ovog preduzeća, koje je u stečaju od 2020. godine, je oko 15 miliona maraka.

Problemi ovog nekadašnjeg giganta kulminirali su tokom 2019. godine kada se uprava suočila sa nagomilanim obavezama. Zaposlenima su plate kasnile tri mjeseca, a nisu bili uplaćeni ni doprinosi.

Proizvodnja se postepeno obustavljala, a 2020. godine mašine koje su radile 40 godina su ugašene, dok je 140 radnika poslano kućama.

U prijedlogu za otvaranje stečaja koji je podnijela uprava preduzeća je navedeno da je rad obustavljen zbog pandemije, niske cijene šećera, te uvođenja kvote prema najznačajnijem tržištu – Turskoj.

Kombinat hemijske prerade kukuruza osnovan je 1981. godine. Prije rata je zapošljavao više od 400 radnika, a u bivšoj državi imao je najveću i najsavremeniju fabriku za hemijsku preradu kukuruza, proizvodnju skroba i sirupa.

CAPITAL: Bojana Ninković

CATEGORIES
Share This