Human potez Udruženja “GEA” iz Bijeljine: Pokrenuli SOS telefon za pomoć oboljelima od raka dojke

Human potez Udruženja “GEA” iz Bijeljine: Pokrenuli SOS telefon za pomoć oboljelima od raka dojke

Udruženje „GEA“ iz Bijeljine pokrenulo je SOS telefon za pomoć oboljelim ženama od karcinoma dojke. Na broj 065 666 915, žene koje su se suočile sa ovom opakom bolešću  dobiće  podršku kako bi  savladale strahove i  lakše prošle sve faze lečenja, te se vratile normalnom životu.

Prema podacima ovog udruženja, godišnje se evidentira stotinak oboljelih žena od karcinoma dojke, a njihov broj se stalno  povećava. Projekat  „SOS telefon“  pokrenut je jer je pandemija virusa korona onemogućila mnoge vidove psiho-socijalne podrške, koja je  ženama oboljelim od karcinoma dojke mnogo  važna u njihovoj borbi protiv ove bolesti.

Koordinatorica projekta Slavica Antić kaže da žene koje su oboljele od karcinoma dojke prolaze kroz tri faze. – Prva faza je kada saznaju da imaju karcinom, druga  faza je sam tok bolesti i komplikovanog lečenja i treća faza resocijalizacija u kojoj se vraćaju normlanom životu. Mi im pružamo pomoć u celom ovom procesu, a najvažnije je da ličnim primerom pokazujemo da se ova bolest može pobjediti – pojašnjava Antićeva. Svaka pomoć ženama koje su se souočile sa karcinomom  je neprocenjiva.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Danijela Đurić (33) pre dvije godine operisala je dojku. – Depresija i strah od ishoda svega su najgori. Ja sam to preživela uz pomoć rodbine i prijatelja. A onda sam odlučila da se uključim u rad ovog udruženja i pomognem ženama koje se suočavaju sa istim stvarima kao ja. Moja poruka oboljelim ženama je da je sve što se otkrije na vreme izlječivo i da se ova bolest može pobjediti -kaže ova mlada žena.

Nada Batinić  oboljela je od raka dojke 1996. godine.   – Možete da se predate ili da se borite. Ja sam odlučila da se borim. I evo i dan danas, to činim. Volela bih da žene koje obole znaju da nisu same, da mogu i moraju da se izbore sa ovom bolešću – kaže Nada.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Prema podacima Udruženja „Gea“ broj oboljelih od karcinoma dojke se iz godine u godinu   povećava.  Zabrinjavajuće je da je među novootkrivenim slučajevima u Bijeljini  sve više pacijentica mlađih  od 40 godina. Predsjednica ovog Udruženja  Đuja Pejić  kaže da se, nažalost, o ovoj bolesti ni danas mnogo ne priča.

– To je tabu tema u našem društvu.  Žene ostaju usamljene u toj borbi i suočavaju se sa brojnim  teškoćama. Imate porodicu kojoj ne znate kako da saopštite činjenicu da ste bolesni, ako radite ne znate kako će poslodavac reagovati, hoće li vas podržati ili jednostavno otpustiti. Najstrašnije je što ne znate da li ćete se uopšte uspijeti izboriti  sa tom bolešću.  Proces lečenja  je dugotrajan, mukotrpan. Prolaze se hemioterapije, zračenja, opada vam kosa, ostajete  bez jednog dela tijela. I zato je svaki vid podrške neprocenjiv ženama koje se jednostavno ne smeju predati– kaže Pejićeva.

ZNAČAJNO RANO OTKRIVANJE

Oktobar, mesec borbe protiv karcinoma dojke, i ove godine, je u znaku upozoravanja javnosti na značaj ranog otkrivanja ovog oboljenja, te će udruženje „GEA“, u skladu sa epidemiološkom situacijom, organizovati predavanja i radionice na ovu temu.Ovo udruženje u Bijeljini osnovano je 2004-te godine, a u proteklim decenijama uradilo je mnogo na poboljšanju uslova lečenja i statusa oboljelih žena.

CATEGORIES
Share This