Hljeb sa “sedam kora” preko telefona

Hljeb sa “sedam kora” preko telefona

Dok RiTE Gacko grca u dugovima, od oko 60 miliona, očajna uprava ovog preduzeća izbjegavajući da se uhvati u koštac sa problemima, odlučila je da se obračuna sa radnicima iz proizvodnje. “

” Tihi rat” ovih dana vode preko svojih poslušnika postavljenih na šefovska mjesta u RJ Rudnik i RJ Termoelektrana sa zaposlenima na ” prvoj liniji fronta”, onima od kojih direktno zavise proizvodnja uglja i električne energije.

Razlog je elektronska evidencija radnog vremena, odnosno prelazak sa postojećeg sistema koji odlično funkcioniše godinama na sistem kucanja aplikacijom ” Timer Track” za koju je neophodno posjedovanje Android mobilnog telefona, i plaćanje pretplate od minimalno 10 KM kod MTL mobilnog operatera.

Osim što se ne mogu pozvati na pravilnik jer nije usvojen, nemaju ni zakonsko uporište što se može vidjeti u dopisu koji je Sindikat ovog preduzeća zatražio od jedne advokatske kancelarije.

Novca ima za ono što nije potrebno, ali ga za nabavku HTZ opreme i rezervnih dijelova nema. Osim što je planirano da se ovim sistemom vodi evidencija prisustva na poslu, zamišljeno je bilo da se preko iste aplikacije uzima i topli obrok u Sektoru društvene ishrane, koji još funkcioniše u okviru ovog preduzeća.

Dobro upućeni izvori bliski rukovodstvu ovog preduzeća tvrde da je ovo uvod u privatizaciju pojedinih sektora u preduzeću prije svih društvenog standarda, Službe obezbježenja i RJ održavanja u prvoj fazi i samog rudnika u drugoj fazi. Pravljenje haosa i gomilanje nepotrebnog kadra u ovim službama i sektorima ukazuju na to, a radnike osim zabrinutosti za opstanak na radnim mjestima, očekuje i dugo najavljivana reorganizacija, kao i izbori u sindikatu, tako da će period koji je pred nama donijeti dosta neizvjesnosti, ali nadamo se i dati odgovore o sudbini ovog preduzeća.

ISTOK

CATEGORIES
Share This