Građevinci nezainteresovani za obnovu mosta u Trapistima

Građevinci nezainteresovani za obnovu mosta u Trapistima

Obnova starog mosta u banjalučkom naselju Trapisti, bar za sada, stavljena je na čekanje, jer Grad nije uspio angažovati firmu koja bi bila zadužena za taj posao.

Naime, na trender za izbor izvođača radova se nije prijavila nijedna građevinska firma, što je primoralo Grad da poništi tu javnu nabavku.

Aktuelna administracija je, prema dostupnim podacima, bila spremna da za te radove isplati iznos od 213.675,22 KM bez PDV. Izgleda da ni ta suma nije bila dovoljan mamac za građevinare, koji nisu bili zainteresovani za taj posao.

Ukoliko se Grad odluči na novi tender za izbor izvođača radova, biće potrebno najmanje mjesec dana da se sprovede procedura, pod uslovom da ovaj put građevinari pokažu interes za projekat. Time se radovi u najboljem slučaju prolongiraju za sredinu ljeta.

Most u Trapistima, nekada ponos i žila kucavica za one koji su živeli u ovom dijelu grada, odavno je zatvoren za saobraćaj vozila, a već godinama i za prelazak pješaka. Trule daske, između koji se vidi rijeka Vrbas, pucketaju pri svakom koraku, ali lokalno stanovništvo, na svoju odgovornost, prelazi preko ovog mosta kako bi skratili put prema Trapiskoj šumi, Zavodu “Miroslav Zotović”…

Pored značaja za mještane, most, kao i cijelo to područje, ima kulturno-istorijski značaj. U neposrednoj blizini se nalazi samostan “Marija Zvijezda”, jedna od najposjećenijih turističkih lokacija u Banjaluci, te hidrocentrala Delibašino selo. Izgrađena je na Vrbasu 1899. godine i jedna je od prvih elektrana na Balkanu i u Evropi. Elektrana ima sličnu sudbinu kao i most; uništena je i zapuštena.

BOGATA ISTORIJA

Za izgradnju mosta u Trapistima zalagao se član trapističkog reda, opat Dominik, koji se nakon dugogodišnjih pregovaranja uspio dogovoriti s tadašnjim vlastima. Gradnja je počela u martu 1904, a već u novembru je pušten u promet. Bio je srušen u Drugom svjetskom ratu, a nakon toga ponovo sagrađen. Bio je glavni prelaz preko Vrbasa za ovaj dio grada, sve dok za vrijeme mandata gradonačelnika Dragoljuba Davidovića nije izgrađen novi most, nekoliko stotina metara dalje. Nakon toga je stari most zatvoren za saobraćaj vozila. Stari most je odolio i katastrofalnim poplavama iz 2014. godine, koje su uništile nekoliko mostova u Banjaluci.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This