„Gradio srpsku crkvu i državu” Održana Svetosavska akademija u Ugljeviku

„Gradio srpsku crkvu i državu” Održana Svetosavska akademija u Ugljeviku

Eparhija zvorničko-tuzlanska i Crkvena opština Ugljevik uz podršku opštine Ugljevik organizovali su večeras Svetosavsku akademiju u ovoj podmajevičkoj opštini.

U ugljevičkom Centru za kulturu u  navečerje praznika Svetoga Save prvog arhiepiskopa srpskog,  svetosavsku besjedu govorio je protojerej-stavrofor Milan Topić, paroh ugljevički.

Topić je istakao da je Sveti Sava vječita priča kod Srba, nikad do kraja ispričana i završena.

-Sveti Sava je Srbin od krvi i mesa, stanovnik zemlje ali i građanin Neba i čovjek budućeg vijeka. On je kao što je rekao Vladika Nikolaj “najljepše srpsko dijete” koje je darovano Bogu, ali i najljepši srpski lik kroz koji se Bog nama pokazuje. Kroz njega je biće ovog naroda najbolje vidjelo i predosjetilo Carstvo Božije i vječni život-poručio je u besjedi Topić.

On je naglasio da je Sveti Sava bio “putujući hram” i apostol te da su njegove mošti bile “lijek besmrtnosti”.

-Sve što je imao davao je drugima –živio za druge. Za sebe ništa nije tražio, a sve je dobijao i imao. Mogao je mnogima da vlada a on je izabrao da služi svima-rekao je Topić.

Akademiji je prisustvovao načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je rekao  je da je svetosavlje put ljubavi i vjere Hristove.

Perić je naglasio da je Sveti Sava otac i stvoritelj srpskog naroda.

-Svetitelj Sava je osnivač i utemeljivač naše Srpske pravoslavne crkve. Od vremena Svetog Save znamo ko smo i odakle smo, od njegovog vremena su prve liturgije. On je gradio našu srpsku državu. Sveti Sava je graditelj crkava, manastira, škola, bolnica, bio je značajan srpski diplomata-rekao je Perić.

Načelnik Perić uručio je učenicima nagrade za literarno stvaralaštvo a zajedno sa protojerej-stavroforom Milanom Topićem organizatorima večerašnje akademije ikone Isusa Hrista i Bogorodice.

U sklopu kulturno-umjetničkog programa nastupali su polaznici Dječijeg vrtića „Duško Radović“ Ugljevik, te učenici Osnovne škole „Aleksa Šantić“ Ugljevik, Srednjoškolskog centra „Mihailo Petrović Alas“ Ugljevik, Muzičke škole „Kornelije Stanković“ Ugljevik, Etno grupa „Tamjan“ i orkestar harmonika Osnovne škole „Aleksa Šantić“ Ugljevik.

ISTOK

CATEGORIES
Share This