Sačuvajmo autohtono gatačko goveče

Sačuvajmo autohtono gatačko goveče

Gatačkom govečetu koje predstavlja značajan genetički resurs RS prijeti izumiranje zbog čega su nadležne opštinske službe intenzivirale aktivnosti na zaštiti ove autohtone pasmine. U projekat zaštite se uključio i republički nivo kroz projekat genotipizacije koji provodi Institut za ganetičke resurse iz Banjaluke.

Gatačko sivo goveče najviše je zastupljeno u Gacku ali ga ima i u susjednim opštinama Bileći, Nevesinju, LJubinju i Kalinoviku. Malobrojna grla se uzgajaju i u pojedinim opštinama Crne Gore sa većom nadmorskom visinom.

„Riječ je o veoma izdržljivoj rasi koja obitava na nadmorskoj visini od 900 metara i više, karakteristične je sive boje i predstavlja simbol naše opštine“ – kaže Dušan Andrijašević, inženjer poljoprivrede u Zemljoradničkoj zadruzi Gacko.

Jedna od karakteristika ove pasmine je i visok procenat mliječne masti koji dostiže i do 6 procenata.

Andrijašević je podsjetio da je to bila dominantna rasa krava na području Gacka sve do devedesetih godina prošlog vijeka, ali danas poljoprivrednici, zavisno od potreba, uzgajaju i neke druge pasmine. Prema njegovim riječima dugoročni plan je da se sva grla koja su potencijalno autohtona rasa ispitaju genotipski i zaštite kako bi opstala na našim prostorima.

Andrijašević je rekao da su obilazeći poljoprivrednike uzimali i uzorke za banku životinjskih gena. Kada bude završena kompletna analiza svih uzoraka a u ovoj fazi ih je 350 , imaćemo jasnu sliku genetičkog profila svake uzorkovane jedinke objasnio je Andrijašević.

Radio Gacko

CATEGORIES
Share This