Obilježen Dan opštine Gacko i 80 godina od ustanka u Drugom svjetskom ratu

Obilježen Dan opštine Gacko i 80 godina od ustanka u Drugom svjetskom ratu

U prisustvu brojnih zvanica iz privrednog, političkog i kulturnog života opštine i gosti iz susjednih opština,  danas je u Brljevu kod Gacka obilježen Dan opštine Gacko i 80 godina od ustanka u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanje je počelo iznošenjem zastave na Gat, koje je bilo zborno mjesto ustanika.

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković i predsjednik MZ Brljevo, Obren Nikolić na Gatu su položili kamen temeljac za novo spomen obilježje. Zamisao je da to bude pravoslavni krst koji će biti vidljiv iz daleka, visine 12 metara kao 12 apostola, koji predstavljaju simbol stradanja. Na prijedlog mještanina, Vlatka Nikolića, na krstu će biti ispisano 10 božijih zapovijesti, a sve u čast i slavu predaka koji su dali život za slobodu i krst časni.

Nakon povratka sa Gata, uslijedio je parastos ustanicima kod spomenika na Brljevu. Cvijeće na spomen obilježje položili su predstavnici opštine Gacko, Boračke organizacije Gacko, kao i potomci popa Radoice Perišića.

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković istakao je da okupljajući se na ovom mjestu, pokazujemo da jesmo i da ćemo uvijek biti ponosni potomci pregalaca za slobodu, dostojanstvo i život.

„Ovaj ustanak, zapisan i opisan kao ustanak za opstanak, bio je poduhvat prvoboraca kojih se danas sjećamo. U tu čast, na Gat se sveke godine iznosi srpska zastava, a danas smo simbolično na ovaj dan postavili i temelje za novo spomen obilježje. Krst će biti vidljiv iz gotovo cijele Gatačke opštine, a simbolizovaće pobjedu i dan kada je iz kuće Nikolića iznesen pobjednički barjak, jer je to spasilo od pokolja mnoga sela Istočne Hercegovine. Juče sam u društvu Alekseja Keresteđijanca, zamjenika ambasadora Ruske federacije obišao mnoga znamenita mjesta, među kojima je i Brljevo i njegov zaključak je bio da je napad na Rusiju odgođen zahvaljujući ovom ustanku i popu Perišiću. To su velike riječi i velika pohvala za sve nas“, istakao je Milinković.

Milinković je obavijestio okupljene mještane da će na narednom skupštinskom zasjedanju biti pokrenuta inicijativa da se zaštiti Gat kao kulturno istorijsko dobro, kako bi i dalje uprkos brojnim istorijskim trvenjima, predstavljao jednu neponovljivu prirodnu i kulturno – istorijsku cjelinu.

Predsjednik MZ Brljevo, Obren Nikolić, zahvalio se načelniku opštine i svima koji su se okupili kako bi odali počast vojvodi Radojici Perišiću i njegovim ustanicima, koji su imali ključnu ulogu u opstanku srpskoga roda na ovim prostorima.

„Danas smo na Gatu postavili kamen temeljac za izgradnju spomen obilježja palim ustanicima. Nadam se da će u što kraćem vremenskom periodu ovo spomen obilježje zasijati na Gatačkom Olimpu. Iako se više od 50 godina o žrtvama, kao i samom  ustanku nije smjelo govoriti, nadam se da će sa izgradnjom ovog spomen obilježja početi i vrijeme prave istine i da će žrtve ustanka, kao i sve nevine žrtve dobiti svoj zasluženi mir i spokoj, a potomci mjesto koje će predstavljati njihovo poštovanje i divljenje precima koji svoje živote dadoše za krst časni i slobodu zlatnu“, rekao je Nikolić.

Istoričar, dr Vasilj Jović čestitao je jubilej, 80 godina od podizanja ustanka u Gatačkom kraju, koji je primjer svijetle borbe i otpora protiv genocida nad srpskim stanovništvom. Govoreći o istorijskom značaju ustanka naglasio je da on predstavlja prvi pokret otpora u okupiranoj Evropi.

„Stvorena je slobodna teritorija koja je od 6. juna 1941. godine, do kraja rata ostala manje više nepromijenjena, a Skupština opštine Gacko je 2000. god. proglasila 6. juni Danom opštine, sa željom da se sačuva uspomena i da se se oda posebno priznanje prvim ustanicima u opštini Gacko i šire“, rekao je Jović.

U ime porodice popa Radoice Perišića, govorili su Jovan Burić i Pejo Perišić.

Uloga voditelja i ove godine pripala je profesoru Milošu Šukoviću, a u kulturno – umjetničkom dijelu programa učestvovali su članovi KUD „Zelengora“, pjesnikinja Dragica Ivanović i guslari Radan Bjeloglav i Mihajlo Elez.

Obilježavanje Dana opštine Gacko počelo je predavanjem o šestojunskom ustanku, o kojem je u Parohijskom domu sinoć govorio dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, prof. dr Draga Mastilović.

Opština Gacko

CATEGORIES
Share This