Narodni proglas SDS Gacko

Narodni proglas SDS Gacko

Skupština SDS Gacko je na jučerašnjoj sjednici pored izbornih aktivnosti usvojila dokument pod nazivom „Narodni proglas SDS Gacko“ koji objavljujemo u cjelini:

Polazeći od Opšteg okvirnog sporazuma za mir i duboko uvjereni da su mir i suživot najveća ljudska dostignuća i zagledani u ustavnu poziciju Republike Srpske u kojoj lokalna samouprava ima značajno mjesto,

Uvažavajući Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi gdje se jasno naglašava da je lokalna vlast jedan od osnovnih temelja svakog demokratskog društva,

Krajnje opredijeljeni da postojanje lokalne vlasti sa apsolutnim i stvarnim odgovornostima može da osigura upravu koja je bliska i efikasna građanima,

Cijeneći da najniži i najbliži građananima nivo vlasti, lokalne zajednice trebaju posjedovati demokratske obazovane organe za donošenje odluka,

Obezbjeđujući svakodnevnu posvećenost na zadovoljavanju osnovnih egzistencijalnih potreba kao i potreba građana u kulturi, obrazovanju, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, informisanju, zaštiti životne sredine, poljoprivredi i stočarstvu, turizmu i ugostiteljstvu, sportu i fizičkoj kulturi,

Imajući u vidu da se moraju poštovati i izvršavati zakoni i drugi propisi Republike Srpske a čije je izvršavanje povjereno lokalnoj zajednici,

Skupština opštinske organizacije Srpske demokratske stranke Gacko, donosi:

NARODNI PROGLAS

 1. Srpska demokratska stranka konstatuje da se poslije izgubljenih lokalnih izbora 2020. godine uspješno konsolidovala, što pokazuju rezultati o0pštih izbora 2022. godine i nastaviće sa reformisanjem opštinske organizacije sa namjerom da na predstojećim izborima vrati povjerenje građana Gacka. Kao respektabilna politička snaga u opštini Gacko, otvorićemo razgovore sa svim političkim subjektima, organizacijama i uglednim pojedincima koji smatraju da je aktuelna vlast u potpunosti devalvirala povjerenje naroda sa prethodnih lokalnih izbora i ponuditi kandidate od integriteta koji će raditi isključivo u interesu opštine u kojoj smo se opredijelili da živimo.
 2. Stvaranje negativne atmosfere tokom 2021. godine protiv Srpske demokratske stranke i dugogodišnjeg načelnika Gacka, Milana Radmilovića, od strane aktuelne vlasti predstavljalo je prljavu političku kampanju koja je danas u potpunosti ogoljena i demontirana. Afere današnje vlasti koje su izašle na vidjelo u kratkom roku govore da je oprobana taktika „držite lopova“ doživjela svoj fijasko ali isto tako pokazala da novoformirana vlast nema namjere koje definišu opšti već lični interes. Izgubljeni sudski spor opštine Gacko u predmetu kupovine građevinskog objekta, poznatiji kao „Odisej“, a koji je imao namjeru da ospori predmetni ugovor sa konotacijom nezakonitog djelovanja, koštao je gatački budžet u smislu kamata i ostalih sudskih troškova u iznosu od 120.000 KM.
 3. Skupština opštinske organizacije Srpske demokratske stranke Gacko, pozdravlja naredbu Okružnog tužilaštva u Trebinju o sprovođenju istrage po podnešenoj krivičnoj prijavi Opštinskog odbora SDS Gacko iz aprila 2022. godine protiv aktuelnog načelnika opštine Gacko u predmetu prodaje građevinskog zemljišta preduzeću DOO Tomašević Istočno Sarajevo. Još jednom ističemo navode da su načelnik opštine Gacko kao i odgovorna službena lica u opštinskoj upravi Gacko i Pravobranilaštvu Republike Srpske sa sjedištem zamjenika u Trebinju koristeći svoj službeni položaj u oktobru 2021. godine, nesavjesno postupali i zloupotrebljavajući svoj službeni položaj omogućili navedenom preduzeću da stekne protivpravnu imovinsku korist na štetu opštine Gacko.
 4. Pozivamo ali i upozoravamo načelnika opštine i lokalnu administraciju da poštuju ustavne norme koje definišu teritorijalnu organizaciju kao i sve druge propise koje primjenjeuje i izvršava lokalna samouprava. Mnogobrojni primjeri društveno političke anarhije u ovom pogledu su evidentni. Ovom prilikom samo ćemo napomenuti da su odluke lokalne vlasti stavljane van snage kako od Upravne inspekcije do samog Ustavnog suda Republike Srpske. Naglašavamo da nas čini posebno zadovoljnim što smo kao politička organizacija učestvovali u zaštiti ustavnosti i zakonitosti Republike Srpske i njenih institucija.
 5. Podsjećamo sve građane Gacka ali i njenu izvršnu vlast da je opština Gacko još 2018. godine pokrenula razvojni projekat izgradnje vodovodnog sistema odnosno „Projekat dogradnje vodovodnog sistema u opštini Gacko“, koji je finansiran od Evropske unije kroz kreditnu podršku Evropske investicione banke. I pored toga što je aktuelna vlast predvođena SNSD-om uvjeravala javnost da će pitanje vodosnabdijevanja Gacka riješiti šest mjeseci poslije preuzimanja vlasti, radovi na pomenutom razvojnom projektu zaustavljeni su i nikada nisu pokrenuti u pravcu nastavka realizacije. Vodosnabdijevanje Gacka je najvitalnije infrastrukturno pitanje u ovom momentu te samim tim smatramo da se mora tretirati kao hitan slučaj i prioritet svih prioriteta. Sama činjenica da je izvođač radova Buk Promet pokrenuo arbitražni spor protiv opštine Gacko zbog obustavljanja radova po predmetnom ugovoru, opštinu Gacko može dovesti u veoma tešku finansijsku situaciju gdje bi odštetni zahtjev Buk Prometa mogao biti milionskog iznosa. Takođe naglašavamo da 2025. godine ističe rok odgode otplate (grejs period) navedenog kreditnog zaduženja te da će opština Gacko i AD Vodovod Gacko biti u obavezi da narednih osam godina otplaćuju kreditna sredstva za projekat koji nije završen što bi bio jasan odraz nesposobnosti i bezobzirnosti izvršne vlasti. Naš politički takmac mora biti svjestan da će biti najodgovorniji ako dođe do takvog scenarija.
 6. Manipulacije i skrivanje istine od strane nadležnih u opštini Gacko kada je u pitanju građevinska dozvola projekta vodosnabdijevanja opštine Gacko sa ciljem da se projekat proglasi krajnje upitnim i nezakonitim zaslužuju najveći stepen odgovornosti funkcionera u lokalnoj samoupravi. Činjenica da je u 2022. godini skupštinska većina odvojila značajna finansijska sredstva koja bi navodno preispitala sam projekat vodosnabdijevanja, pod plaštom priče za javnost kako je prethodna vlast radila projekat bez potrebne tehničke dokumentacije, zaslužuje konstataciju da je sa namjerom pričinjena materijalna šteta u budžetu opštine. Pozivamo načelnika za prostorno planiranje i civilnu zaštitu da podnese neopozivu ostavku na funkciju koju obavlja ali i načelnika opštine Gacko da predloži SO-e razrješenje načelnika navedenog odjeljenja. Ako se sve ovo od nadležnih i odgovornih izignoriše, Klub odbornika SDS u Skupštini opštine Gacko će pokrenuti pitanje odgovornosti načelnika za prostorno planiranje i civilnu zaštitu jer je ista duži period tvrdila da tehnička dokumentacija ne postoji niti je urađena.
 7. Kriza lokalne vlasti koja se manifestuje na način da aktuelna skupštinska većina ne postoji te da se sjednice Skupštine opštine u zakonom predviđenim rokovima ne održavaju, jasna je potvrda da su građani Gacka nasjeli na veliku prevaru kojom su obmanuti a čija je teorija glasila kako će Gacko doživjeti ekonomski i svaki drugi procvat onog momenta kada se u Gacku podudare republička i lokalna vlast. Od nazovimo ga „švajcarskog“ procvata ne da nema ništa već smo svjedoci da naš grad proživljava najteže dane u poslednje skoro tri decenije. Loši odnosi unutar najodgovornije političke partije u vlasti koji se preslikavaju na cjelokupnu vladajuću koaliciju do nedostatka društveno političkog autoriteta najjasnije ukazuju na nedostatak znanja i karaktera ličnosti koje sa nedostatkom ličnog integriteta ne mogu biti pozvani da budu na čelu bilo koje lokalne zajednice.
 8. Skupština Srpske demokratske stranke opštinske organizacije Gacko pozdravlja inicijativu Kluba odbornika SDS kojom je na 17. redovnoj sjednici Skupštine opštine 3. marta 2023. godine, pokrenuta i usvojena odluka o izradi socijalne karte u opštini Gacko. Predmetnom odlukom SO-e je zadužila načelnika opštine Gacko da preduzme sve adekvatne i neophodne radnje kako bi se omogućili svi potrebni uslovi JU Centar za socijalni rad koja će kao nosilac istraživačke aktivnosti biti u obavezi da izradi socijalnu kartu opštine Gacko. Po našim saznanjima poslije skoro tri mjeseca po navedenoj odluci izvršna vlast u opštini Gacko nije ništa uradila. Zabrinjava ignorisanje ovakve odluke koju je donijela SO-e od strane načelnika opštine i njegovih saradnika jer bi izvršavanje navedene odluke predstavljao prvi korak definisanja socijalno odgovornog društva kome moramo da težimo. Lokalne i republičke vlasti kao najodgovorniji za vršenje vlasti moraju korigovati politiku zapošljavanja te pokazati osjećaj i razumijevanje za socijalnu pravičnost jer je pogubno za jednu društvenu zajednicu da su pojedinci apsolutno privilegovani dok su drugi obespravljeni i izignorisani. U tom smislu, dajemo podršku neformalnom udruženju „Statusno nezadovoljnih građana“ koji vode aktivnosti po pitanju nepravičnog i selektivnog zapošljavanja u opštini Gacko.
 9. Katastrofalno i iznad svega zabrinjavajuće stanje po pitanju zaštite životne sredine i ugroženog zdravlja stanovništva koja dolazi kao posljedica dugogodišnjeg lošeg upravljanja RiTE Gacko, dovela su građane u situaciju da otvoreno protestuju protiv enormnog zagađenja koje je posebno izraženo u poslednjih godinu dana. Zabrinjava nerazumijevanje rukovodstva RiTE Gacko po principu koji definiše teoriju da industrijska proizvodnja ima apsolutno pravo da uništava životnu sredinu a da je čovjek koji je pokretač takve industrije i ujedno kolateral životne sredine koja se uništava, neko ko bi takav proces trebao mirno i prećutno posmatra, prihvatajući takvu pojavu kao savim normalnu i opravdanu. Neobjašnjivo je da ova najočiglednija pojava koja je zadesila građane Gacka nije privukla pažnju i interesovanje opštinskih čelnika koji su svojim postupcima pokazali da im je renta koja je neredovna ipak bitnija od zdravlja naroda.
 10. Zdravstvena zaštita mora biti na većem nivou i na boljoj usluzi građanima Gacka. Ugovor za 2023. godinu sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske manji je od nekih ugovora iz ranijih godina što je posljedica nedostatka sredstava u Fondu a kao proizvod slabije privredne i ekonomske aktivnosti. Nabavka obećanog RTG aparata je izostala jer su sredstva za nabavku istog povučena iz budžeta opštine. Obećanja nadležnih kako će se naći sponzori koji će donirati navedeni RTG aparat su se izjalovila i samim tim postala predmet ismijavanja. Djeluje nelogično da načelnik opštine koji je po vokaciji ljekar nije uspio da dovede do kraja predmetnu nabavku. Ovom prilikom Skupština opštinske organizacije Srpske demokratske stranke Gacko, ističe veliku zahvalnost kompaniji „Svislajon“ Trebinje i njenom generalnom direktoru Rodoljubu Draškoviću koji je 2020. godine Domu zdravlja „Prof.dr Savo Bumbić“ donirao ultrazvučni aparat. Pozivamo nadležne u ovoj oblasti da izrade i u skupštinsku proceduru upute dokument „Strategija održivosti Doma zdravlja Prof.dr Savo Bumbić“ u Gacku jer i pored toga što su davanja iz budžeta opštine nominalno veća nego ranijih godina to ne znači da gatački dom zdravlja raspolaže potrebnim kadrovima i medicinskim osobljem koji trebaju biti na usluzi građanima kojima je zdravstvena zaštita prijeko potrebna. Opština Gacko mora na objektivan način sagledati i analizirati postojeće kadrovske prilike u Domu zdravlja jer bi u narednim godinama kadrovski problemi mogli eskalirati usljed objektivnih problema na tržištu rada gdje su ljekari i drugo medicinsko osoblje deficitarni i veoma lako možemo doći u rang onih opština koje ne mogu na najadekvatniji način pružati potreban nivo zdravstvenih usluga.
 11. Ovom prilikom ističemo i naglašavamo da je za potrebe gatačkog sporta i rekreacije, čiji glavni akteri naši mladi sugrađani evidentno bilježe velike i zavidne rezultate, potrebno nastaviti sa započetom izgradnjom sportske dvorane koja nosi ime „Milan i Dušan Tepavčević“. Saznanja da je izvođač radova „Antikorozija“ Gacko opštini Gacko zatražio raskidanje ugovora zbog obustavljanja izgradnje navedenog objekta ispoljavaju opravdane strahove da će i u ovom projektu doći do tužbe od strane izvođača radova gdje bi u konačnici opština Gacko morala isplatiti odgovarajuća finansijska sredstva po osnovu neizvršavanja ugovorenih obaveza. Stoga, pozivamo aktuelnu vlast u Gacku da najozbiljnije prepozna problem izgradnje Sportske dvorane „Milan i Dušan Tepavčević“ i nastavi realizaciju od ranije započetog projekta koji je najpotrebniji gatačkoj djeci i omladini ali i budućim vrhunskim sportistima koji su put od hiljadu koraka započeli prvim.15.
 12. Gatačko goveče predstavlja najvažniju autohtonu rasu Republike Srpske i kao genetski resurs u proteklih 145 godina uzgoja na području Gacka je naš najveći poljoprivredni potencijal koji se po svaku cijenu mora zaštititi. Samim tim pozivamo nadležne u opštini Gacko da se kontinuirano radi na genotipizaciji rase, njenoj promociji i zaštiti. Već od sledeće godine treba učiniti sve potrebne pretpostavke kako bi se organizovao Repro centar gatačkog govečeta sa sjedištem u Gacku i kako bi pod kontrolisanim uslovima stvarali vlastiti uzgoj i podmladak ove dragocjene rase za naše poljoprivrednike. To znači da se budžetom opštine moraju odvojiti ipak značajnija sredstva kojom bi poljoprivredna proizvodnja bila strateški stimulisana. 3.500 muznih grla goveda koja se uzgajaju na području Gacka predstavlja veoma ozbiljan resurs što znači da je potrebno osmisliti i pokrenuti pogon za otkup i preradu mlijeka. Sa druge strane veoma je značajno unaprijediti i podstaknuti ovčarsku proizvodnju jer je broj grla ovaca u konstantnom padu. Sa ozbiljnim stručnim i sistematičnim radom te reorganizacijom resornih odjeljenja u opštini Gacko gdje bi bilo ustanovljeno novo odjeljenje za poljoprivredu i stočarstvo u narednoj deceniji uradili biistorijski posao u ovoj oblasti.
 13. Skupština Srpske demokratske stranke Gacko najoštrije osuđuje sve napade u proteklom vremenu koji su išli na adresu Radio Gacka gdje se novinarima i uređivačkoj politici spočitavala politička pristrasnost. Odbacujemo sve navode da je Srpska demokratska stranka svojevremeno vršila političku kontrolu Radio Gacka. Radio Gacko smo uvijek poštovali cijeneći da je njihov rad u svakom momentu bio u potpunosti slobodan i nezavisan, nepristrasan i objektivan i spremni smo da lokalnom radiju stvorimo uslove za još veću slobodu u svom radu. Ukoliko vratimo povjerenje naroda na narednim lokalnim izborima 2024. godine, omogućićemo novinarima Radio Gacka da sami izaberu upravljačku strukturu u našem lokalnom emiteru.
 14. Izgradnja nove pijace je prije nego što je i počela doživjela svoj fijasko. Projekat za koji možemo reći da uopšte nije u prioritetima naročito ako konstatujemo da postoji dio krucijalnih projekata čija je realizacija zaustavljena. Nije teško zaključiti da je riječ o projektu koji neće imati realizaciju putem građevinskih radova već realizaciju putem sudskog spora kod nadležnog suda jer poslije ugovora koji je potpisan krajem avgusta 2022. godine, investitor Astra Plan DOO Brčko i izvođač radova odnosno opština Gacko su blokirali sam projekat iz nepoznatih razloga gdje i jedna i druga strana osporavaju jedni drugima prava i obaveze iz ugovora koji je vrijedan više od pola miliona konvertibilnih maraka. Izvođač radova Astra Plan DOO Brčko najavljuje tužbu protiv opštine Gacko pa samim tim dolazimo do zaključka da će poslije projekta dogradnje vodovodnog sistema, izgradnje sportske dvorane, realizacije doma za stara i nezbrinuta lica, ovo biti četvrta tužba koja potencijalno može biti izgubljena što bi moglo dovesti opštinski budžet do enormnog opterećenja koje može blokirati sve budžetske obaveze i paralisati rad lokalne samouprave. Upozoravamo lokalnu administraciju da vodi računa o posljedicama jer gubljenje sudskih sporova u ovakvim ili sličnim predmetima mogu opštini Gacko i njenim građanima proizvesti nesagledive probleme iz kojih se neće lako moći izaći.
 15. Podsjećamo narod Gacka da je SNSD i njihov kandidat za načelnika u predizbornoj kampanji proklamovao razvojnu politiku naše opštine kreirajući, sada je već očigledno, neku fiktivnu investicionu politiku. Da se ne bi zaboravilo podsjetićemo naše sugrađane da je SNSD sa svojim kandidatom najavljivao kako će Gacko otvoriti za saradnju sa investitorima i institucijama Republike Srpske te otvoriti radna mjesta za našu djecu. Svjedoci smo danas poslije dvije i po godine da su to bile narodne zablude i da sve što je SNSD obećao danas je dijametralno suprotno. Podsjetićemo i na projekat izgradnje zgrade za mlade bračne parove, koji je od samog početka ličio na klasičnu improvizaciju. Najavljivati projekat a da prethodno niste definisali plan kojim ćete taj projekat otpočeti i završiti predstavlja u najmanju ruku poigravanje sa vlastitim narodom. Ali Gacku odista trebaju investitori i investicije ali da bi se oni pojavili na našem tržištu kapitala opština Gacko mora stvoriti uslove za moguće investiranje. Dakle, tu se ne možete baviti improvizacijom i otvaranjem sudskih postupaka kao što to činite sa izvođačima radova već morate na najozbiljniji način pristupiti toj vrsti posla sa ljudima koji imaju i znanja i iskustva. Činjenica je da su Gacku i Republici Srpskoj potrebni investitori ali ako ih nema onda se moramo kao narod pomiriti sa samo jednom konstatacijom: ili smo kao vlast nesposobni ili korumpirani.
 16. Skupština opštinske organizacije SDS Gacko, koristi priliku da ovim putem još jednom podsjeti načelnika opštine da u skladu sa zakonom o slobodi pristupa informacijama javnost očekuje da nam u zakonom predviđenom roku odgovori na pitanja koja se odnose na projekat izgradnje kotlovnice i postrojenja za grijanje u zgradi opštinske uprave Gacko.

Gacko, 28.05.2023. godine Skupština opštinske organizacije

Srpske demokratske Stranke Gacko

CATEGORIES
Share This