Načelnik Gacka obećao vodu za vodopojilišta pa prekinuo dotok

Načelnik Gacka obećao vodu za vodopojilišta pa prekinuo dotok

Moglo bi biti burno na sutrašnjoj sjednici Skupštine opštine Gacko. Mještani više gatačkih sela su ljuti i žale se da nemaju obećano snabdijevanje vodopojilišta za stoku i pozivaju načelnika Ognjena Milinkovića da ispuni ono što je obećao. Planiraju protest ispred Opštine i blokadu rada Skupštine.

A obećao je redovno vodosnadbijevanje vodopojilišta za potrebe napajanja stočnog fonda u selima Lipnik, Samobor, Gareva i Dobrelja. Ovaj problem je posebno izražen u ljetnom periodu kada je hronični nedostatak vode.

Inače, u selima Lipnik, Samobor, Gareva i Dobrelja stočni fond broji oko 400 krava i oko 1500 ovaca pa samim tim u ljetnom periodu uslijed nedostatka vode, pojavljuje se potreba da se vodopojilišta akumuliraju potrebnom količinom vode kako bi mještani sela koji raspolažu navedenim stočnim fondom nesmetano obavljali svoju djelatnost i izbjegli štetne posledice po stočni fond.

Mještani ovih sela smatraju da se problem vodosnadbijevanja postojećih vodopojilišta može riješiti dovođenjem potrebne količine vode iz akumulacije jezera Klinje, a putem akumulacije Nelavo, kanalom Benat koji služi za protok vode ka navedenim seoskim vodopojilištima.

Kako saznajemo, mještani sela Lipnik, Samobor, Gareva i Dobrelja su u srijedu 6. jula bili primljeni na razgovor kod načelnika opštine Gacko sa ciljem da se postigne dogovor u vezi urednog napajanja vodopijilišta navedenih sela.

Postignut je dogovor da će načelnik Milinković obaviti sve potrebne razgovore sa nadležnim sa Termoelektrane Gacko i omogućiti uredno vodosnadbijevanje za stočni fond pomenutih sela.

Sa druge strane mještani navedenih sela preuzeli su obavezu da izvrše čišćenje kanla Benat i zatvaranje šlajza na tri dana kako bi voda uredno stigla do navedenih vodopojilišta.

Takođe, načelnik je odobrio upotrebu građevinskih mašina kako bi se vodopojilišta u navedenim selima sanirala za potrebe što kvalitetnijeg vodosnadbijevanja što u potpunosti nije učinjeno u skladu sa postignutim dogovorom.

Dva dana poslije postignutog dogovora pripadnici policijske stanice Gacko pozvali su na odgovornost pojedince iz navedenih sela po prijavi određenih mještana iz Mjesne zajednice Avtovac, tako da su sve aktivnosti koje su postignute u smislu navedenih radova na razgovoru sa načelnikom obustavljene do daljnjeg.

Poslije svega navedenog, određena fizička lica obezbijedili su privatnu građevinsku mašinu kojom su zaustavili protok vode prema pomenutim selima i usmjerili je u drugom pravcu kako bi obezbijedili navodnjavanje sopstvenih bašta i zelenih površina koje se od rijeke Mušnice nalaze na svega 200 metara.

Na taj način propao je postignuti dogovor mještana sela Lipnik, Samobor, Gareva i Dobrelja sa načelnikom opštine od 6. jula a sami mještani navedenih sela su upozoreni da će ukoliko budu istrajali na realizaciji postignutog dogovora snositi posljedice ne isključujući intervenciju nadležnih policijskih organa.

Od načelnika Milinkovića se traži da ispuni ono što je nekada obećao, a to je da obezbjedi uredno vodosnadbijevanje postojećih vodopojilišta na način da imaju napajanje vodom za pomenute potrebe tri puta mjesečno, a tokom ljetnog perioda.

ISTOK

CATEGORIES
Share This