Gacko, godinu dana posle: Vežbamo kume, probamo za film

Gacko, godinu dana posle: Vežbamo kume, probamo za film

Lokalni izbori su pre godinu dana instalirali novu vlast na čelu Gacka. Nosilac “promena” je bio SNSD i novo lice na političkoj sceni- Ognjen Milinković, lekar po vokaciji. On je 24. decembra zvanično preuzeo dužnost načelnika opštine sa nešto manje od 9 hiljada stanovnika. Obećao je tada da će biti načelnik svih građana, da će budžet raspoređivati transparentno i trošiti u skladu sa zakonom, a da će sa timom “u najskorije vreme izgraditi poslovnu zonu, rešiti pitanje vodosnabdevanja i kanalizacije, pobrinuti se za ugrožene kategorije, penzionere i omladinu”. Godina iza nas je pokazala da u Gacku postoje građani koji su “jednakiji” kao i da je obećati lako. Učinak je, posle 12 meseci, gotovo mizeran.

Umesto “preporoda” i privrednog zamaha koje je obećavala nova vlast, Gačani podvlače crtu ispod još jedne godine bez značajnijih pomaka. Iako je na kormilu zvanično Ognjen Milinković, stvarnu vlast u rukama drži opštinski odbor SNSD-a. A nakon godinu dana, kao vidljivi rezultati rada stoje jedna dogradnja, jedno popločavanje i poneko krpljenje. Uz to imamo otpuštanja, kršenja zakona, netransparentna imenovanja. Ukratko, Gacko je opština u kojoj čak i privatna investicija- izgradnja marketa, ide traljavo i sa zakašnjenjem.

Dva komesara iz komiteta

Možda baš zato što se mnogo očekivalo od nove vlasti koja je konstituisana pred kraj prošle godine, razočarani su i najveći optimisti. Nakon potpunog mrtvila u koje je opština sa manje od 9 hiljada stanovnika upala decenijama vođena SDS-om , očekivanja su bila da će nova SNSD vlast pokazati inventivnost i, pre svega, da će doneti jednu transparentnost i pravičnost.

Garant je bio politički neiskusan, ali ljubazan i entuzijastičan ortoped Ognjen Milinković. Bez iluzija u SNSD čiji su način rada već videli u vođenju RiTE Gacko, ali sa puno vere u načelnika, stanovnici Gacka su otpočeli godinu.

Već se na samoj konstitutivnoj sednici videlo da su nade bile preterane. Naime, za načelnike opštinskih odeljenja imenovane su osobe koje ne ispunjavaju zakonske uslove.

Iako je tada načelnik rekao da su sve one bile njegov izbor i da iza svakog imena stoji, deset meseci kasnije je za skušptinskom govornicom nehotice priznao da ih on nije birao nego da su posledica koalicionog sporazuma. I to nije bio prvi put da se načelnik uhvati u nesaglasju sa istinom i pravičnosću.

Nadlženost koju mu je narod na izborima poverio je prepustio opštinskom odboru SNSD-a čiji su članovi, umesto načelnika, birali direktore nekih javnih ustanova. Dva komesara iz komiteta razmeštaju službenike po opštini, povećavaju ili smanjuju budžete ustanova u skladu sa ličnim (stranačkim?) simpatijama. Mogućnošću da na skupštini većina naprasno realocira sredstva i samog načelnika drže “na kratkoj uzdi”.

Vidljivo je to bilo na poslednjoj sednici kada je bez nekog posebnog obrazloženja stavka “popravka puteva oštećenih usled eksploatacije šume” skoro izbrisana, a sredstva preusmerena, mada eksploatacija šume postoji, a samim tim i oštećenje puteva.

Načelnik pristaje da se ne pita

Načelnik je svoj mandat je takoreći počeo otpuštanjima i obećanjem da će se, koliko za mesec-dva, za te ljude naći rešenje.

“Rešenje je da otvaramo realni sektor. Juče ujutru sam otišao rano, obišao od Beograda do Banjaluke i jutros se vratio, upravo radi toga. Da bi ovde došao jedan čovek i otvorio 100 radnih mesta. I ići ću, klečaću, nije mi problem”, rekao je sredinom marta načelnik Milinković ne želevši da otkriva o kom čoveku je reč i zatraživši od otpuštenih da se strpe i da sačekaju investicije. Čekanje se odužilo jer do najavljenih investicija još nije došlo.

Pritom je netransparentno zapošljavao, dolazio u komične situacije sa tenderom za već asfaltirani put koji su kasnije predstavili kao poklon lokalnog privrednika. Podržao je i one koji žive u Beogradu da platu primaju iz budžeta. Jedni su avanzovali, a drugi kažnjavani. Iako je budžet u ovoj godini bio rekordnih 17 miliona, investicije su izostale. Obrazloženje opštinske vlasti je da razlog leži u finasijskoj dubiozi koju su nasledili.

Ipak, od velike priče o neregularnostima prethodne vlasti nije bilo ništa. Uprkos najavama, ni jedna krivčina prijava nije podignuta, a ispostavilo se i da su obmanjivali javnost iznosom deficita u budžetu. Revizija koju su agažovali nije pokazala ništa.

Obećavana korist od sinergije dva rukovodstva- opštine i RiTE Gacko za sada je nevidljiva.

Maliciozni bi rekli da napretka i ne može biti ako imamo u vidu da od tri ključna čoveka u opštini, dva ne žive u Gacku- zamenik načelnika je u Trebinju, a predsednik Skupštine u Banjaluci.

Kako godinu svoje vlasti vide načelnik Milinković i njegov zamenik Siniša Mandić, nismo uspeli da saznamo. Na poziv nisu odgovarali, pa je javnost ostala uskraćena za odgovore na brojna pitanja.

Nepoznato je ko tačno čini tim načelnika opštine i zašto je načelnik svoja ovlašćenja prepustio odbornicima SNSD-a? Da li je razmatran njegov opoziv? Da li zamenik dolazi na posao i kakav je njegov učinak za godinu dana?

Nešto od toga ćemo možda saznati na sednici SO Gacko koja se očekuje poslednjih dana decembra.

CATEGORIES
Share This