Domaćini četiri gatačka sela dočekali odbornike

Domaćini četiri gatačka sela dočekali odbornike

Mislim da je mjesto gdje je možda trebalo protestovati jeste “Vode Srpske”. Opština neće spriječavati rad, nećemo na taj način. Ljudima treba pomoći, sutra nisam tu, ali u četvrtak već ću ovdje napraviti sastanak sa novim informcijama iz Voda Srpske – rekao je Milinković.

Nakon što dogovor sa načelnikim opštine Gacko Ognjenom Milinkovićem nije urodio plodom, domaćini iz četiri gatačka sela okupili su se pred skupštinskom salom pred početak sjednice sa zahtjevom loklanom parlementu da njihove probleme stavi na dnevni red.

Na području Lipnika, Samobora, Gareva i Dobrelja u opštini Gacko, uzgaja se preko 400 krava I 1.500 ovaca, a zbog nedostatka vode u pojilištima stanovnicima tih sela ugrožena  je egzistencija.

O svemu tome upoznali su načelnika opštine Ognjena Milinkovića početkom jula, postigli su i dogovor koji nije urodio plodom, pa se nekoliko domaćina okupili pred zasjedanje.

– Imamo veliki problem što se tiče pojilišta. Samo moje selo ima oko 20 domaćinstava koja se bave ozbiljno poljoprivredom, dva vrela imaju koja su prikraju. Inače, ja sam završio fakultet, odlučio sam da se bavim poljoprivredom na selu a to je prosto  nemoguće ovdje – rekao je Rastko Todorović iz sela Dobrelja.

Rješenje je jednostavno, kažu mještani tih sela. Oni samo traže puštanje vode tri puta mjesečno ljeti iz akumulacije jezera Klinje, preko akumulicije Nelevo i uređenje zatvarača za vodu.

Načelnik prebacuje odgovornost na “Vode Srpske”

– Može se reći da bi ovo naš jedna domaćin lagano riješio, ali se čeka na opštinu koja sada prebacuju krivicu na “Vode Srpske”. U tome je glavni problem, a drugi je što nema dotoka sa akumulicije Klinje sa kojom raspolaže RiTE Gacko – istakao je Goran Starović iz sela Samobor.

Odbornici skupštine opštine Gacko prihvatli su jednoglasno sve zahtjeve  mještana, koje im je dostavio na zasjednja klub SDS-a. Načelnik Ognjen Milinković iako je ranije mještanima obećao da će riješti taj problem sada krivicu prebacuje na “Vode Srpske”, a u četvrtak će ponovo biti održan sastanak sa domaćininima iz četiri sela kojima je svaki dan veliki.

-Mislim da je mjesto gdje je možda trebalo protestovati jeste “Vode Srpske”. Opštine neće spriječavati rad, nećemo na taj način. Ljudima treba pomoći, sutra nisama tu, ali u četvrtak već ću ovdje napraviti sastanak sa novim informcijama iz Voda Srpske – rekao je Milinković.

Na drugoj strani u SDS-u upozoravaju da je mještanima koji se bave stočarstvom u tom kraju svaki dan veliki.

-Nadam se da će načelnik ispoštovati ono što je rekao i da neće doći u novi problem. Mislim da je ovim ljudima I četvrtak daleko jer je ovo veliki problem I mogu doći u stuaciji da im krepeva stoka I da bilježe ogromne gubitke – naglasila je Jelica Bjeković, odbornik SDS-a

Skupština opštine Gacko jednoglasnim zaključkom je zadužila načelnika da obezbjedi uredno snadbijevanje vodopojilišta u četiri sela, a da li će se to ostvari biće poznato vrlo brzo. Na samoj sjednici odbrnici opozicije, ali i skupštinske većine, kritikovali su kabinet načelnika da ne poštuju zaključke loklanog parlamenta.

(BN)

CATEGORIES
Share This