Budžet Gacka 12,5 miliona maraka

Budžet Gacka 12,5 miliona maraka

Malo toga je urađeno u godini iza nas, što nije spriječilo načelnika Gacka da se pohvali da je popločano 45% trga, tačnije plato ispred crkve. To što semafori ne rade više od 10 dana je obrazložio kvarom na automatici, “čeka se da se nabavi materijal”. Po njemu je i grad okićen, a biće i više čim stignu zastave. “Mogu samo srpske i ruske i, eventualno, grčke”, ekstatičan je bio načelnik na današnjoj sjednici SO Gacko.

Ako je načelnik rekao da je Gacko je okićeno- okićeno je!

Na samom početku, načelnik Ognjen Milinković je zatražio da se povuku na doradu dvije tačke sa dnevnog reda- prijedlog korišćenja sredstava od “rudarske rente” koja će u 2022. biti oko 4,8 miliona maraka i prijedlog kapitalnih investicija.

Na prijedlog skupštinske većine jednoglasno je usvojena odluka o smanjenju plata lokalnim funkcionerima, načelnicima opštinskih odeljenja, odbornicima I sekretaru do 10%.

Lokalni parlament je glasovima većine danas usvojio budžet za narednu godinu koji će iznositi nešto više od 12,5 miliona.

Za odbornike opozicije dokument je “mrtvo slovo na papiru, a u budžetu ništa novo”.

Za Milivoja Boljanovića, već godinu dana v.d. načelnika za finansije u dokumentu se “pojavio suficit, ali para nema”.

I mada je i danas sa neba padao pepeo, odbornici su odbili da usvoje prijedlog da se uradi studija koja bi pokazala da li i u kojoj mjeri pepeo utiče na zdravlje stanovnika i životnu sredinu.

Ali su zato glasali da se napokon riješi pitanje šalter-sale jer je Gacko jedna od rijetkih opština koja građanima na ovaj način nije omogućila uslugu.

Opozicija je u svemu prozrela realizaciju već dogovorene kupovine poslovnog prostora za preko 300 hiljada maraka. Iako je šalter-sala potrebna, za opoziciju ona nije prioritet, posebno ako se ima na umu da je ukupna cifra za investicije 610 hiljada maraka. Za poziciju je to stvar koja je urgentna, pa su zadužili načelnika da iznađe prostor za tu namjenu.

Odbornici su dopunili već postojeću odluku kojom se pruža novčana podrška za sklapanje braka, za roditeljstvo već od prvog djeteta, kao i za pokušaj vantjelesne oplodnje i pronatalitetnog testa.

Na sjednici se moglo čuti i da su demografski pokazatelji katastrofalni. Okvirno je u ovoj godini broj umrlih 150, dok se rodilo samo 53 bebe. To je čak za 13 novorođenčadi manje nego u 2020. godini kada je dostignut (do tada) istorijski minimum.

Optimizam ne uliva ni Strategija razvoja opštine u kojoj je takođe naveden podatak da je udio mlađih od 16 godina 14,4%, dok je starijih od 65 godina skoro 19%.

Iako bi Strategija razvoja trebala da da smjernice za narednih šest godina, dokument ne donosi ništa epohalno i više je skup opštih mjesta i spisak želja, nego konkretnih mjera. Ipak, iz pozicije su rekli da će Strategija svoj izgled oblikovati u narednom periodu uz učešće svih snaga u lokalnoj zajednici.

Direkt Portal

CATEGORIES
Share This