Gacko: Zalivanje korova

Gacko: Zalivanje korova

Umesto da budžet opštine Gacko usmeri za razvoj, načelnik ga koristi za kupovinu skupštinske većine. Poslednja trgovina je obavljena sa odbornikom SPS-a Sašom Lozom čija je sestra juče počela da radi u Kulturno-sportskom centru Gacko.

U svakoj zemlji ima korova, samo se on kod nas zaliva, rekao je svojevremeno Zoran Đinđić i ukratko definisao i kadrovsku politiku u opštini Gacko.

Spram svojih potencijala ti kadrovi i rezonuju, pa ne čudi što svaka nova vest o nečijem nameštenju izaziva negativne komentare – od neverice i podsmeha, preko ozlojeđenosti, do istinske ljutnje.

Poslušnici na čelu ustanova 

Angažovanje sestre odbornika SPS-a možda i ne bi izazvalo toliki revolt da nisu neki drugi ljudi, čija braća ili rođaci nisu odbornici, ostali bez posla uz objašnjenje da je budžet prenapregnut i da nema para za njih.

Time je, inače nizak rejting načelnika opštine Ognjena Milinkovića, dodatno srozan, a priče o uštedama u budžetu kako bi se omogućila realizacija projekata od opšteg interesa, u javnosti ocenjene kao licemerje i demagogija.

Nova radnica je raspoređena u JU KSC koji je koalicionim sporazumom pripao Selakovom, ili, kada je gacko u pitanju, SPS-u Maksima Skoka. 

Stranka koja je na republičkom nivou u opoziciji, vlast u Gacku koristi da iz budžeta zadovolji lične interese svojih članova.

Jedna od njih je Mira Koprivica koja je postavljena za direktoricu ustanove. Koalicioni sporazum je za direktore ustanova zakon – Mira Koprivica, direktorica JU KSC Gacko

Od kad je u martu došla na čelo KSC-a ugovor nije produžila za četiri radnice koje je, po sličnom principu,  prethodna vlast zaposlila pred izbore. Ali je zato angažovala neke nove.

Osim sestre odbornika, na platnom spisku ove ustanove je neko vreme bila i sekretarica načelnika opštine. 

Direktorica Koprivica je na pitanja kakva je hitna potreba naterala da praktično prvog radnog dana u ovoj godini angažuje novu radnicu, na kom mestu je raspoređena i kakva su je znanja preporučila, kratko odgovorila da je njoj rečeno da je u pitanju koalicioni sporazum i da je to tako.

Nova radnica je potpisala ugovor na tri meseca, mesto je sistematizovano, a pomagaće radniku u arhivi.

Prema rečima direktorice, atmosfera u kolektivu time nije poremećena jer se to prihvata kao normalna praksa.

Inače, platu  u KSC trenutno prima 28 zaposlenih, a među njima je i sin bivšeg načelnika Milana Radmilovića koji je na stalnom bolovanju. Prekida ga danima odmora ili nalazima komisije.

Nešto poznatiji je sličan primer zaposlene u Radio-Gacku koja je sa bolovanja i napredovala mada živi u Beogradu. 

I direktori ostalih ustanova pristaju da se ne pitaju i da za to budu nagrađeni platama iz budžeta. Turistička organizacija pod patronatom DNS-a  u zapošljavanju prednjači, pa ih trenutno ima 26.

Uprkos pohvalama skupštinske većine da je v.d. direktorica uvela finansijski red i uštede, u ovoj godini im je budžet veći za preko 60%!

Javna sredstva trošim, račun ne polažem

Za SPS je trenutna pozicija u Gacku veoma lukrativna. Proteklu godinu su samo trošili budžet. Kad bi se na papir stavilo, koštali su opštinu nekoliko stotina hiljada javnog novca, bez konkretnog doprinosa. Osim prisustva sednicama SO Gacko, Siniša Mandić, zamenik načelnika opštine, nema ni jedan vidljiv rezlutat. Bar kad je opšti interes u pitanju. 

Ipak, to ne sprečava menadžment opštine da u svakom javnom obraćanju, sa velikom ozbiljnošću, istakne beskompromisno opredeljenje za rasterećenju budžeta. 

Čak je i u Strategiji razvoja do 2028. navedeno da je nedopustivo da se više od 50% budžeta izdvaja za plate i da se mora ići ka uštedama kako bi bilo za investicije. 

Ova jednogodišnja vlast je pokazala da je lakše pričati nego raditi, pa odlučnost u realizaciji projekata ustukne pred praktičnim razlozima kao što je očuvanje skupštinske većine.

Zajednički Odbornički klub SPS i Prva SDS osluškuje i stanje u republici i kakva je budućnost Milorada Dodika. Pad skupštinske većine u Gacku značiće da su procenili da Dodikova zvezda zalazi i da je vreme za prestrojavanje. A onda većih opozicionara neće biti.

CATEGORIES
Share This